Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat

La Generalitat paralitza l'abocador de residus industrials de Riba-roja d'Ebre

L'alcalde del municipi es mostra despreocupat i assegura que el projecte tirarà endavant

El projecte del dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja d'Ebre (Ribera d’Ebre) ha quedat paralitzat després que el Govern hagi decidit actuar d’ofici i revisar la llicència ambiental, que caduca el 17 de juliol vinent. Segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha notificat que la llicència del futur dipòsit no es pot prorrogar perquè l’activitat que s’havia autoritzat encara no està en marxa i perquè hi ha hagut canvis normatius en matèria d’aigua. Davant d’aquest nou escenari, caldrà revisar les possibles afectacions del projecte en l’aigua, l’aire, els residus i la biodiversitat de la zona.

Amb aquest tràmit pendent,  el conseller ha afirmat que l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre no podrà atorgar la llicència d'obres. «Hem rebut el missatge d'oposició de la comarca i hem trobat la forma, amb la revisió anticipada de l'autorització ambiental, de procedir a tancar l'etapa en què aquest projecte era possible», ha assegurat.

Calvet ha destacat que han complert «amb el compromís» de revisar «tècnicament i jurídicament tot el procediment ambiental i urbanístic» del dipòsit de Riba-roja d'Ebre i ha reafirmat la constatació que «ha estat resolt de manera correcta». Tot i això, la comunicació de la CHE, on es notificava al Departament que l'activitat no ha estat implantada, obre la possibilitat, segons el conseller, de no prorrogar l'autorització ambiental integrada, que caduca el 17 de juliol.

Davant les modificacions normatives en matèria d'aigua des de la concessió de la llicència, el 2013, cal revisar-la i adequar-la i així es comunicarà a l'empresa promotora del projecte, Lestaca, societat de Griñó i Urbaser. El Departament assenyala que no hi ha un termini tancat per enllestir la revisió, que podria fer-se en uns mesos o en un any, i que s'ha de fer sobre tots els vectors, aigua, aire, residus i biodiversitat. «La reobertura de la revisió marca el camí a seguir per la Generalitat», ha assegurat el conseller.

El nou procés s'ha de comunicar a l'empresa i l'Ajuntament i segons Calvet, aquesta revisió anticipada de l'autorització «fa que encara no estem en el tràmit de la llicència municipal». «El procediment que seguirem implica que el projecte no pugui arribar a temps per complir els paràmetres que estaven establerts inicialment», ha dit.

El futur passa pels valors ambientals

El conseller ha dit no tenir constància de la nova inversió anunciada aquest dimarts per l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre i Lestaca que preveu la creació d'una planta de tractament de plàstics vinculada al projecte del dipòsit i que crearia trenta nous llocs de treball, que se sumarien als catorze que preveu el centre de valorització. «Entenem que el futur de la comarca passa per altres tipus de projectes, més vinculats als valors ambientals, paisatgístics, agroalimentaris i turístics que fan incompatible el projecte de l'abocador», ha defensat fent seu l'argument dels alcaldes riberencs que s'hi oposen. «Estem segurs que els municipis de la comarca sabran trobar camins per a una economia sostenible», ha afegit.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim, que ha format part de la delegació d'alcaldes que s'ha reunit amb el conseller a Barcelona, s'ha mostrat satisfeta amb la proposta de Territori. Carim ha reiterat que la comarca viu una decadència industrial que se suma a la data de caducitat de les dues centrals nuclears i que l'aposta passa per tornar a recuperar valors agroalimentaris, turístics i patrimonials que l'abocador de Riba-roja posa en risc.

Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | ACN

L'Ajuntament de Riba-roja assegura que tirarà endavant

L'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre s'ha mostrat reticent a donar per mort el projecte del dipòsit de residus industrials no perillosos i el centre de valorització, després de l'anunci del Departament de Territori de revisar i adequar la llicència ambiental perquè caduca a l'estiu. L'alcalde Antoni Suárez assegura que la revisió d'ofici no li preocupa i recordar que els drets adquirits per la promotora són vigents fins al 17 de juliol. Suàrez ha assegurat que la llicència d'obres «no està compromesa» i recorda que és l'empresa qui té l'última paraula si el projecte està executat abans de la data en què expira l'autorització.

L'alcalde s'ha mostrat «sorprès» per la «immediatesa» amb què la CHE ha emès un informe sobre l'autorització ambiental, que es va registrar l'endemà de la darrera reunió d'alcaldes de la Ribera d'Ebre, i recorda que és un tràmit competència de Territori. Suárez s'ha mostrat tranquil davant la revisió d'ofici  de tots els vectors ambientals de la llicència i ha apuntat que qualsevol projecte d'arreu del país que en disposa se sotmet a constant revisió, com està previst en el procediment. «No em preocupa», ha sentenciat.

L'alcalde ha remarcat que el projecte del dipòsit s'ha fet amb les tramitacions ambientals i urbanístiques, «netes i immaculades», com ha corroborat el conseller Damià Calvet, i ha assenyalat que durant les tramitacions, els anys 2012 i 2013, cap ajuntament de la comarca en va presentar al·legacions.

Protestes en contra de l'abocador de Riba-roja d'Ebre a les portes del consell comarcal. | ACN