El GEPEC s'oposa al projecte de pista forestal a Tivenys

Conservar l'espai natural i el bon estat dels animals són els arguments dels ecologistes per rebutjar la construcció a la Serra de Cardó

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) ha manifestat la seva  oposició al projecte de pista forestal que, segons ells, «ja fa anys que el Departament d'Agricultura planeja» a la Serra de Cardó, concretament al terme de Tivenys. 
 
El motiu principal del GEPEC per a la total oposició a aquesta iniciativa és la greu ferida que patiria la muntanya, provocant un impacte en el paisatge d'una de les zones més maques. A més, estaria permès l'accés de cotxes i camions a una zona considerada com una de les més fràgils i aïllades, que és el refugi de moltes de les espècies més sensibles a la presència humana. Tot i que el projecte remarca que la pista només serà utilitzada pels serveis forestals, el GEPEC considera que totes les pistes acaben «obertes després que s'hi tallin les respectives cadenes». 
 

EL GEPEC va poder frenar la construcció de la pista a Tivenys al 2016

«Un aspecte que no podem obviar i que és especialment greu és que  la tramitació d'aquesta pista ha estat irregular», lamenta el GEPEC, que destaca que va ser «aprovada fa 11 anys i adjudicada la seva construcció al 2016, sense el tràmit d'informació pública, ni concurs públic». Recorden que dos anys enrere van poder «aconseguir aturar la construcció pocs dies abans de l'inici» però que ara el Departament d'Agricultura pretén portar a terme el projecte d'una pista forestal «que ja han decidit que s'ha de fer i que fins i tot han adjudicat a una empresa de construcció, intentant maquillar així una situació del tot il·legal».
 
La pista forestal tindria un mínim de 4 metres d'amplada, amb zones de fins a 7 metres i 3,5 quilòmetres de llargada al cor de la serra, que s'ubica entre la Tossa i la bassa de la Carrasca, a Tivenys. El seu ús en cas d'incendis forestals és la justificació per obrir aquesta pista. Malgrat això, estudis dels incendis històrics garanteixen que aquesta serra difícilment podria ser utilitzada si hi ha un incendi en una zona que no és segura pels bombers. Per aquest motiu,  l'accés monitoritzat a aquesta part de la serra augmentaria el perill d'incendis. 
 
 
El camí vell entre Tivenys i el Perelló
El camí vell entre Tivenys i el Perelló | GEPEC

 

La zona on es vol construir la pista a forestal a la Serra de Cardó té molta importància històrica

El GEPEC farà arribar a la Generalitat un informe per un expert en camins i senders per tal de garantir que la zona on es pretén construir la pista té un enorme grau d'interès, remuntant-se a temps on les poblacions de Tivenys i el Perelló s'unien d'aquesta manera.  De fet, asseguren que encara es conserven espones, ribassos o murs de pedra seca que serien destruïts en cas que el projecte es realitzés. 
 
Segons el GEPEC, l'Ajuntament de Tivenys és «el màxim defensor que s'obri la pista» i recorden que aquest nou projecte podria ajudar a realitzar la central eòlica al cor de la terra que fa temps que es planteja i que no s'havia portat a terme per la manca d'accessos.