La central nuclear d'Ascó.

Primers passos per al tancament d'Ascó i Vandellòs: s'activa la transició nuclear

L'objectiu és compensar el tancament de les centrals i oferir alternatives laborals als 3.000 afectats

Entre 2029 i 2034, està previst que es tanquin les centrals nuclears d'Ascó I (2029) i II (2030) i Vandellòs (2034), afectant de ple uns 3.000 llocs de treball directes. Les administracions estan realitzant moviments per tal d'esmorteir el tancament de les tres nuclears que, si no hi ha canvis que allarguin la seva vida útil, arribarà en un horitzó de 12 anys.

Aquest dimarts, el Departament d'Empresa i Treball ha rebut l'autorització del Govern per activar la fase de consulta prèvia a l'elaboració del decret que regularà el fons de «transició nuclear», un mecanisme creat per compensar els efectes del tancament de les centrals d'Ascó i Vandellòs.

Aquest fons, que estarà dotat amb 24 milions d'euros, se centrarà a finançar «accions de desenvolupament socioeconòmic» i de «transició energètica». El Govern ha explicat que l'objectiu principal del nou decret serà regular aquest fons i assegurar-ne una gestió eficient i eficaç.

Actuacions per reactivar diverses comarques tarragonines

El Govern ha detallat que aquest fons de transició servirà per finançar actuacions a les zones afectades per «l'impacte ambiental» de la producció d'energia elèctrica nuclear de les centrals nuclears d'Ascó i de Vandellòs. L'objectiu és fomentar la reactivació de les comarques del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.

En aquest sentit, es vol potenciar la diversificació econòmica en aquestes comarques i oferir alternatives als 3.000 llocs de treball directes que estan lligats a les centrals nuclears, que van entrar en funcionament entre els anys 1984 i 1988.

Foment del Treball reclama aturar el tancament de les centrals nuclears

L'anunci del Govern arriba només un dia després que Foment del Treball demanés a Estat i Generalitat «repensar i reformular» la transició energètica lligada a la indústria davant la crisi actual, provocada per l'increment exponencial del cost de l'energia i la guerra a Ucraïna. La demanda la va fer el president de l'ens, Josep Sánchez Llibre, en la cloenda de la 6a edició de l'Industrial Meeting.

El president de Foment va insistir que «hem de ser valents per exigir una transició energètica amb nous tempos», alhora que va reclamar l'aturada del procés de tancament de les centrals nuclears.