Pla general d'un sanitari entrant a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

L'Ebre creu que està preparat per passar a la fase 1 tot i la «confusió» sobre la mobilitat

El Departament de Salut posa en marxa el pla per recuperar l'activitat dels centres amb circuits diferenciats

Els responsables del Generalitat a les Terres de l'Ebre creuen que el territori està preparat per passar a la fase 1 del desconfinament, si així ho aprova finalment el govern espanyol. Més enllà dels dubtes que encara planen sobre aspectes com la mobilitat de la població dins la regió, segons ha reconegut el delegat del Govern, Xavier Pallarès, el Departament de Salut treballa ja en el pla per recuperar l'activitat de forma progressiva als centres hospitalaris i de primària garantint circuits diferenciats per a les persones afectades de Covid-19. Tot i que la taxa de reproducció és d'un 1,6, la responsable de Salut, Mar Lleixà, ha recordat que es valora el risc baix o factors com la menor densitat de població i el tipus de mobilitat.

A l'espera que el BOE plasmi l'aprovació del pas de les Terres de l'Ebre a la fase 1 i les condicions concretes que s'hauran de complir, el delegat del Govern ha avançat que els Mossos —que aquests dies, juntament amb la resta de policies locals, estan interposant una vintena de denúncies diàries per infraccions relacionades amb les mesures de l'estat d'alarma— hauran d'efectuar una tasca de «mediació» més intensa per explicar a la ciutadania què es pot fer i què no.

«El punt que més confusió ens genera és el de la mobilitat», ha admès Pallarès. En aquest sentit, ha avançat que, al marge dels controls que encara pugui haver aquest cap de setmana, com en els anteriors, a partir de dilluns «es posarà molt èmfasi en el relaxament que pugui tenir la societat». «No hi ha tanta diferència de passar de fase 0 a fase 1», ha advertit el delegat, conscient però que serà el govern espanyol qui marqui finalment les pautes en les pròximes hores.

Des d'un punt de vista sanitari, l'administració territorial de la Generalitat considera que el territori ha acreditat de forma suficient els seus mèrits per poder passar a la fase 1 del desconfinament. «Estem en una condició molt ideal», ha declarat Lleixà, que ha relativitzat el fet que la taxa de reproducció del virus arribi a l'1,6% —per sobre del topall de l'1% que es considera prudent— perquè es va incloure a l'estadística els casos que han donat positiu en els testos serològics, aquells que disposen d'anticossos, fet que distorsionaria el percentatge general.

Per contra, ha apuntat, s'han valorat aspectes com el «risc baix», en termes generals, que s'ha manifestat entre la població del territori, amb 217 casos positius acumulats des del passat 12 de març i només cinc persones ingressades a la UCI en aquests moments. També el fet que durant l'últim mes cap pacient hagi ingressat en aquesta unitat a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, així com factors com la baixa densitat de població o el tipus de mobilitat existent a les Terres de l'Ebre.

Precisament, Lleixà s'ha encarregat aquest divendres d'anunciar el pla que ha de permetre recuperar l'activitat de forma progressiva els centres hospitalaris i de salut condicionada per la pandèmia. Es farà mantenint circuits diferenciats entre pacients afectats o no pel coronavirus i introduint, en la mesura del possible, la resolució mitjançant la telemedicina, a més de posar en marxa les visites presencials programades.

Ampliació de la UCI a l'hospital de Tortosa

En el cas del centre hospitalari de referència a les Terres de l'Ebre, el de Tortosa, l'activitat quirúrgica es posarà en marxa per etapes amb el requisit de mantenir dues UCI, una focalitzada per als casos amb Covid-19 i una altra per a la resta. Les actuals prestacions, en aquest sentit, no són suficients. «Necessitem ampliar aquesta capacitat dins de l'estructura de l'hospital i ja hem elevat una proposta», ha avançat Lleixà, Durant el període de crisi s'han mantingut en funcionament tres quiròfans —un dedicat a pacients amb Covid-19— i durant la primera setmana de maig se n'ha afegit un altre i un mes la segona.

Amb la recuperació de la cirurgia traumatològica urgent des d'aquest 7 de maig, que s'havia traslladat a l'Hospital de Móra d'Ebre, les operacions de ginecologia, obstetrícia i pediatria se seguiran practicant a la Clínica Terres de l'Ebre mentre no es compti amb una UCI no Covid addicional. Les consultes externes i les proves s'inicien aquesta primera setmana de maig amb prioritat a l'atenció virtual i la telemedicina, amb el retorn ordenat a les presencials.

Recuperació quirúrgica a Móra i Amposta

També enfila el camí cap a la recuperació de l'activitat l'Hospital de Móra d'Ebre, que a partir de dilluns assumeix activitat no urgent amb l'obertura d'un quiròfan programat cada dia amb preferència a les patologies neoplàsiques o inajornables així com la represa parcial de les consultes externes, que també es faran telefònicament en la mesura del possible. A Amposta, durant la segona setmana de maig tornarà la crirugia major ambulatòria d'oftalmologia, traumataologia i ginecologia. L'última setmana de maig es recuperarà l'activitat urgent de quiròfan les 24 hores en funció de la disponibilitat d'anestesistes. S'estudia habilitar una zona del centre per acollir pacients amb Covid-19 sense disminuir la capacitat de llits durant aquest mes.

Pel que fa a l'atenció primària, els CAP amb activitat durant el pla de contingència seguiran funcionant mantenint els circuits d'usuaris i professionals diferenciats per garantir la seguretat. A partir de dilluns, els caps secundaris de cada ABS s'aniran obrint per fer activitat programada en casos crònics i patologies preferents.