Pla general del monument franquista de l'Ebre a Tortosa

El Govern exigeix «celeritat» a la justícia sobre el recurs a la retirada del monument franquista de Tortosa

Més de 40 entitats lliuren un manifest a la consellera de Justícia en què insten les administracions a desencallar la paràlisi actual

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha demanat al jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona «celeritat» en la seva resolució perquè el Govern pugui reactivar els treballs per retirar el monument franquista de Tortosa. Cal recordar que el jutjat va ordenar paralitzar els treballs previs mentre resol les mesures cautelars demanades pel col·lectiu Corembe, el grup ciutadà que reclama reinterpretar el monòlit.

En aquest sentit, més de 40 entitats memorialistes han lliurat a la consellera de Justícia un manifest en què insten les administracions, tant la Generalitat com l'Ajuntament de Tortosa, a atendre de forma ràpida els requeriments del jutjat per desencallar la paràlisi actual i desmantellar un monument que és «una clara exaltació de la Guerra Civil» i del «bàndol vencedor».

«Està tot a punt»

Després de rebre el manifest, Ciuró ha reiterat el compromís del Govern per desmantellar el monument franquista de Tortosa i ha posat pressa al jutjat de Tarragona per emetre una resolució. En aquest sentit, ha afirmat que «una jutgessa o un jutge d'un estat democràtic no hauria de tenir cap dubte que el que correspon és retirar un monument fet i sufragat per feixistes i que ret homenatge a un sol bàndol, el vencedor. En qualsevol món democràtic seria motiu de ràpida retirada».

La consellera de Justícia ha destacat que el Govern havia fet estudis per poder avançar la retirada del monument a principis de juliol, tenint en compte el cabal del riu Ebre, i que tenen l'espai per emmagatzemar el monument preparat. «Està tot a punt», ha assegurat.