Les màquines treballant al primer vas de l'abocador de Riba-roja d'Ebre

El Govern no pot «prevaricar» i aturar l'abocador de Riba-roja si té les tramitacions «ben resoltes»

Territori avança que la inspecció sobre el compliment de la declaració de responsabilitat de la llicència ambiental «és correcta»

El Govern veu difícil aturar el dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja d'Ebre, a la Ribera d'Ebre. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una entrevista a l'ACN, ha recordat que el projecte comptava amb permisos ambientals i urbanístics, tramitats en temps, forma i «transparència», i que en les revisions exhaustives que s'han dut a terme, també de la llicència d'obres municipal, no han trobat escletxes que permetin parar-lo. La inspecció urgent que es va fer per comprovar la declaració responsable de compliment de l'autorització ambiental també és favorable. L'Agència de Residus de Catalunya ha d'autoritzar ara l'obtenció del Codi Gestor per començar a operar.

«És un abocador que no respon al model territorial que volen alguns alcaldes i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, però com a Govern no podem prevaricar ni fer actes arbitraris. Si hi ha adequacions i tot està ben resolt no puc decretar que no funcioni», ha defensat el conseller.

El Govern, des del Departament de Territori i Sostenibilitat, es va alinear amb els alcaldes contraris a l'abocador per mirar de trobar escletxes legals que permetessin parar el projecte quan ja havia arribat a la fase de la llicència municipal. «És un tema complex des del primer dia perquè les tramitacions estaven finalitzades amb transparència i normalitat, uns tràmits on es podien presentar al·legacions i informes sectorials i que s'havien aprovat», ha recordat Calvet. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha recordat que el projecte comptava amb permisos correctes.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha recordat que el projecte comptava amb permisos correctes. | ACN

 

El conseller ha assenyalat «l'exhaustiu seguiment» que s'ha fet de totes les autoritzacions, fent una revisió anticipada del permís ambiental, una inspecció del plantejament urbanístic  i verificant tots els paràmetres del permís d'obres. L'expedient de disciplina que va obrir el mateix Ajuntament de Riba-roja d'Ebre va corregir una infracció en l'àmbit d'accés del dipòsit i els permisos s'han de donar per correctes. 

A la Generalitat li queda tancar la revisió de la declaració responsable de l'autorització ambiental que va fer només tres dies després que es presentés. Els alcaldes contraris a l'abocador s'han esmerçat en demostrar que les obres no estarien acabades però la inspecció és, d'entrada, «correcta». «La vam fer molt ràpidament perquè és un tema extraordinari i no hem esperat el normal procediment de les declaracions responsables». Per fer aquestes inspeccions, la Generalitat té un any. 

Calvet ha apuntat que s'ha detectat alguna mancança en el tancament perimetral de l'abocador però que no és un aspecte «substancial» per revocar la declaració. La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic és qui redactarà l'informe definitiu. L'Agència de Residus de Catalunya també espera les dades de l'empresa per atorgar el Codi Gestor que permetrà la UTE Lestaca, adjudicatària del dipòsit de residus, començar a operar.

Calvet ha insistit que de tots aquests procediments s'informarà «puntualment i amb total transparència a totes les parts». «Estem aquí, fent un seguiment exhaustivíssim i transparent perquè el projecte s'ho mereix», ha afegit el conseller Calvet. 

Les màquines treballant al primer vas de l'abocador de Riba-roja d'Ebre
Les màquines treballant al primer vas de l'abocador de Riba-roja d'Ebre | ACN

Abocador de Tivissa 

El conseller de Territori ha puntualitzat que el cas de l'abocador de Riba-roja dista de la situació del projecte d'ampliació de l'abocador de Tivissa, també a la Ribera d'Ebre, justament perquè estan per iniciar les tramitacions de tots els permisos. «A Riba-roja comptaven amb les aprovacions urbanístiques i ambientals i ningú va dir res i això ens ha portat on estem», ha dit. «Allà on no hem arribat a Riba-roja, crec que estem condicions d'arribar a Tivissa i espero que també es valori», ha afegit. 

De fet, Calvet ha assegurat que en la tramitació del pla especial que ha presentat l'empresa que gestiona l'abocador de Tivissa es buscarà «el consens territorial» per definir com ha de ser l'ampliació. «Si es vol remeiar deficiències, ampliar la capacitat per gestionar els residus de la mateixa comarca o es rebutja segons quina ampliació, aquí estarem. Hem començat a parlar per portar els instruments, els tràmits i les aprovacions allà on hi hagi consens territorial», ha assegurat el conseller de Territori. 

Calvet ha recordat que l'ampliació de l'abocador de Tivissa s'ha plantejat des de la comarca per corregir les mancances que ja té actualment per tractar els residus sòlids urbans de la Ribera d'Ebre. El pla especial que ha presentat l'adjudicatària «supera aquestes previsions». «Això ens ha alertat, a l'Ajuntament de Tivissa, al Consell Comarcal i a nosaltres», ha dit el conseller.