El monument franquista de l'Ebre a Tortosa

El Govern anuncia un recurs a l'aturada de les obres per retirar el monument franquista de Tortosa

El Departament de Justícia interposa ho justifica «per evitar més retards»

El Govern mou fitxa després que un jutjat de Tarragona hagi aturat cautelarment les obres per retirar el monument franquista de Tortosa. Així, el Departament de Justícia interposarà un recurs d'apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) «per evitar més retards» en la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre.

Justícia presentarà aquest recurs després que els serveis jurídics hagin analitzat la interlocutòria del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, en què estima les mesures cautelars demanades pel col·lectiu Corembe per aturar les obres fins que es dictamini si la Generalitat és competent o no per executar-les.

Precisament aquest dijous una cinquantena d’entitats memorialistes van lliurar a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, un manifest a favor del desmantellament i la retirada del monument feixista de Tortosa per preservar la memòria democràtica, segons recorden fonts del departament.

Jordi Sànchez assegura que «tard o d'hora aquest monument serà retirat»

El secretari general de JxCAT, Jordi Sànchez, s'ha posicionat aquest divendres en relació amb la interlocutòria judicial sobre el monument franquista, coincidint amb una visita a Tortosa. Sànchez ha declarat que «tard o d'hora aquest monument serà retirat, i tard o d'hora es podrà recuperar l'espai sense el permanent record i l'ofensa del que representa».

Sànchez ha recordat que la retirada del monòlit feixista era un compromís que va adquirir el Govern en l'anterior legislatura i que es manté inalterable. El secretari general de JxCAT defensa «una retirada inequívoca, ja que òbviament retirar-ho també és una manera de reinterpretar». «La història no es pot oblidar, el que cal esborrar és la mala memòria que alguns han volgut perpetuar», ha afirmat.