Els assistents a l'acte de MOLDe han configurat les lletres SOS a la platja del Trabucador

Crit d'alerta per la regressió del delta de l'Ebre: «no podem esperar més»

El Moviment de Lluita pel Delta de l'Ebre aglutina la societat civil ebrenca en un acte a la platja del Trabucador

El delta de l'Ebre està patint una regressió alarmant. Un crit d'alerta que han protagonitzat centenars de persones aquest diumenge configurant unes grans lletres 'SOS' a la platja del Trabucador.

El Moviment de Lluita pel Delta de l'Ebre (MOLDE) ha organitzat un acte reivindicatiu a la platja de la Ràpita. Una manifestació que ha aglutinat la societat civil ebrenca. El missatge d'SOS ha estat enregistrat des de l'aire amb un dron.

Entitats com Unió de Pagesos o la Federació de Productors de Mol·luscs del delta de l'Ebre  han reclamat mesures urgents als governs català i espanyol per evitar que el mar continuï guanyant terreny.

«Lo Delta diu prou»

El temporal Gloria va ser un punt d'inflexió i de no retorn de la regressió del delta de l'Ebre. Un temporal que va causar grans estralls a l'entorn deltaic i, des d'aleshores, la línia de la costa s'ha tornat molt més fràgil als embats del mar i als fenòmens meteorològics.

L'acte s'ha convocat poc després del segon aniversari d'aquest temporal i la seva celebració ha sigut una incògnita fins a última hora. El motiu principal ha sigut el temporal Celia, l'últim que ha colpejat el Delta, i havia deixat la platja del Trabucador malmesa.

Jordi Bertomeu, portaveu del MOLDE, ha denunciat que dos anys després del Gloria res ha canviat i que «les administracions continuen sense dur a terme les accions que van prometre».

«El Delta i el territori han fet la feina que tocava, amb un Pla del Delta consensuat i aprovat per la comunitat científica. Demanem mesures urgents perquè no podem esperar més», ha assenyalat.

Centenars de persones a la platja del Trabucador en un acte de MOLDE
El Moviment de Lluita pel Delta de l'Ebre aglutina la societat civil ebrenca | ACN

El crit de desesperació s'ha fet evident en l'acte. El mateix Bertomeu ha afirmat: «quan ho tens tot a perdre, només et queda lluitar i resistir». I ha afegit, en al·lusió als polítics: «qui no hagi de remar a favor del Delta, que faci un pas al costat. No estem aquí per resignar-nos».

Des d'Unió de Pagesos el missatge ha estat similar i han defensat no tirar «ni un pam més enrere» en la defensa de la línia de la costa. «Si ens quedem a casa, l'aigua del mar ens vindrà a picar a la porta», han lamentat.

Per mitigar els efectes de la regressió des de la Taula de Consens s'ha elaborat el Pla Delta, amb aval científic i que preveu mesures a curt, mitjà i llarg termini i que, segons els impulsors, s'adapta a les problemàtiques de diferents entorns del delta de l'Ebre.

Bertomeu ha detallat que a llarg termini la solució ha de passar per l'aportació de sediments, mentre que de caràcter immediat s'han de posar en marxa sistemes de dragatge de la sorra, una alternativa que ja es fa als Països Baixos amb èxit, sostenen.

L'acte ha començat amb un missatge pronunciat pel mateix delta de l'Ebre. A continuació un dron ha sobrevolat els assistents, que han saludat l'aparell amb les mans enlaire per fer-se més visibles i crear una imatge que el MOLDE vol viralitzar a través de les xarxes socials.

Posteriorment ha estat el torn dels parlaments i el periodista Xavier Graset ha llegit el manifest de la plataforma ciutadana. Finalment, la cantautora Montse Castellà ha interpretat algunes cançons.