La granota toro es reprodueix per primer cop al Delta de l'Ebre

La seva arribada «pot causar greus desequilibris» en els ecosistemes on s'introdueix, i tot fa pensar que ha arribat aquí per mitjà d'alliberaments particulars

La granota toro (Lithobates catesbeianus) és una espècie d'amfibi anur pertanyent a la família Ranidae, originària de la zona est d'Amèrica del Nord. La seva grandària i pes la converteixen en la més gran d'Amèrica del Nord, tot i que la seva presència ja s'ha estès a altres zones d'Amèrica i a Euràsia. En aquest sentit, la seva arribada a Europa, i en concret a zones humides amb masses d'aigua permanents com el Delta de l'Ebre, preocupava als ecologistes.

I així ha estat, la granota toro americana, una espècie exòtica invasora, s'ha reproduït per primera vegada a l'Estat espanyol,  després de confirmar-se l'existència de cries de l'espècie al Delta de l'Ebre en una fase inicial d'expansió. Així ho ha confirmat l'entitat ecologista SEO/Bird Life en un comunicat aquest dijous, dia 2 d'agost, en què explica que aquest tipus de granota és altament nociva i  hauria arribat mitjançant l'alliberament per part de particulars.

Des de la detecció d'aquesta granota, s'han interceptat 406 exemplars al Delta de l'Ebre

La possible presència de la granota al Delta es va detectar ja a mitjans del mes de juny, quan es van trobar quatre capgrossos que per les seves característiques físiques feien pensar que eren de granota toro. De fet, la Generalitat ja va informar de la troballa i va confirmar la reproducció per primera vegada de la granota a principis de juliol, quan els resultats genètics de les mostres enviades van confirmar la presència de la granota toro en el filtre verd de l'hemidelta esquerre. Des d'aquell moment, s'han seguit agafant mostres per conèixer fins a quin punt s'han introduït les cries i iniciar la seva erradicació, i ja s'han interceptat 406 exemplars de l'espècie fins al moment, el 92% capgrossos i la resta larves en metamorfosi.

«Alhora que es van trobar les cries, el Congrés dels Diputats aprovava la reforma de la Llei de patrimoni natural, que permet alliberar espècies invasores per servir a la pesca esportiva i a la caça», lamenta la delegada de SEO/Bird Life en Catalunya, Cristina Sánchez. Això, segons ella, ha de fer pensar, ja que la seva arribada «pot causar greus desequilibris» en els ecosistemes en què s'introdueix i en l'hàbitat, la biodiversitat i la salut humana.

SEO/Bird Life reclama mesures urgents per frenar l'expansió de la granota toro

Per aquest motiu, SEO/Bird Life ha reclamat a la Generalitat i al Govern espanyol que adoptin mesures urgents per frenar l'expansió, ara que es troba en fase inicial. L'entitat considera que de forma immediata s'hauria de controlar i eliminar els adults, mitjançant una tanca perimetral o capturant-los. També s'hauria de controlar la zona perifèrica, i seguir els paràmetres del sistema hidrològic o estudiar alternatives per eliminar les larves. 

L'impacte ecològic de la granota toro

La Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa considera l'espècie de la granota toro com una de les cent més nocives del món per culpa del seu impacte ecològic. Entre els seus possibles impactes destaquen l'alteració en el medi aquàtic, en l'estructura de la vegetació i en l'abundància relativa d'espècies natives; la depredació i transmissió de malalties —recordem que depreda des de serps i peixos a ratolins, ocells i altres granotes— que té en el seu cos, com fongs, bacteris i virus. Per últim, el consum d'altres animals que visquin en aigües contaminades per aquestes granotes pot afectar la salut humana.

La granota toro es troba en els filtres verds de l'hemidelta esquerre.
La granota toro es troba en els filtres verds de l'hemidelta esquerre. | Wikipedia