La família de Liam McGregor, brigadista irlandès, durant l'homenatge als combatents de la Batalla de l'Ebre

Homenatge als combatents de la Batalla de l'Ebre a la Fatarella

El Memorial de les Camposines de la Fatarella ha incorporat aquest diumenge 62 noms de combatents de la Batalla de l’Ebre

El Memorial de les Camposines de la Fatarella ha incorporat aquest diumenge 62 noms de combatents de la Batalla de l’Ebre. Es tracta de persones que han estat inscrites al Cens de desapareguts a la Guerra Civil. L’emoció i el record han impregnat l’homenatge d’aquestes víctimes, on han assistit familiars de milicians i brigadistes d’Irlanda, els Estats Units o Holanda.

Un d’ells era el nord-americà William Newton Miller, de Portland. La seva besneboda, l’Amber Lea Schwartzkopf, ha celebrat conèixer més detalls sobre un parent del qual només sabia que va morir a la guerra. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha alertat del perill de l’auge de l’extrema dreta a Europa i ha defensat les polítiques de memòria històrica per no repetir el passat.

Amb clavells rojos en mà, els familiars dels brigadistes internacionals i combatents de la Batalla de l’Ebre s’han reunit un any més al Memorial de les Camposines de la Fatarella per retre homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. L’emoció ha estat a flor de pell al llarg de tot l’acte de record, però en especial en el minut de silenci posterior a la lectura dels 62 noms que s’han incorporat al memorial.

Amb aquests ja són 1.752 les persones que es recorden en aquest espai, de les quals se sap o es pot suposar que van morir o desaparèixer en el transcurs d’aquest combat.

Les famílies dels brigadistes, presents en l'acte

Entre els assistents, enguany s’han reunit en aquest punt diverses famílies de brigadistes internacionals que van participar en la Batalla de l’Ebre. És el cas de Liam McGregor, nebot d’un combatent provinent de Dublin, Irlanda. Tenia 22 anys quan va arribar al front l’abril del 1938 i estava implicat políticament en la lluita contra el feixisme. Cinc mesos després, al setembre, va morir prop de Corbera d’Ebre.

La seva història no va quedar en l’oblit gràcies al centenar de cartes que enviava dia rere dia a Irlanda. Va ser a partir d’aquí que McGregor va començar a estirar el fil. «Quan era molt jove, a la família es parlava d’ell, però no gaire. Anys més tard, vaig trobar totes les cartes que escrivia sobre el seu dia a dia i la gent que va conèixer aquí», ha apuntat.

McGregor participa en el programa d’ADN per identificar les restes del seu oncle, però en cas de trobar-lo, ha manifestat que la voluntat de la família és que no es traslladin a Irlanda, sinó que descansin aquí.

«És una manera de tancar el dol»

Més enllà del vessant personal, les famílies insisteixen en la importància de rememorar aquest període històric a escala col·lectiva. Així ho defensa Karla de Lathouder, néta de dos brigadistes holandesos, en Willem de Lathouder i l’Evert Ruijvenkamp. «Vinc a tancar un cicle, cosa que el meu pare no va poder fer per culpa de la llei del silenci que es va allargar durant molts anys», ha recalcat.

És el mateix argument que defensa Eduard Boada, natural de Mont-roig de Camp. En el seu cas, aquest diumenge ha vist com el nom del germà de la seva àvia —Miquel Pascual Castellnou— figurava entre el miler de persones que es recorden al Memorial de les Camposines. «És una manera de tancar el dol i sobretot per pensar en la família, que van viure durant el franquisme i no van poder expressar què havia passat», ha dit Boada.

El mapa de fosses comunes, més a prop

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha anunciat que pròximament es presentarà el nou mapa de fosses comunes, si bé no ha concretat la data. Es tracta d’una eina que Ubasart assegura que serveix «per garantir el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la guerra civil i el franquisme».

D’altra banda, Ubasart ha agraït el compromís dels brigadistes que van lluitar en favor de la democràcia i dels valors republicans. «Més de 80 anys després, el seu record segueix ben viu i ens inspira», ha assegurat.