Els gegants de Tortosa han participat en la inauguració de les obres de restauració de la façana principal de la catedral aquest dissabte

La façana principal de la Catedral de Tortosa mostra la seva nova cara

Les obres de neteja i rehabilitació del temple han estat beneïdes pel nunci del Papa i pel bisbe de Tortosa

Aquest dissabte s'ha presentat en societat la remodelada façana principal de la catedral de Santa Maria de Tortosa després d'un any d'obres, que han suposat una inversió d'uns 600.000 euros. Aquesta quantitat ha rebut finançament del Ministeri de Foment —que ha assumit el 60% del cost— i els ajuts de l’Ajuntament de Tortosa (45.000 euros), la Diputació de Tarragona (45.000 euros) i la conselleria de Cultura (24.000 euros).

L'acte inaugural i de benedicció de la façana principal del temple ha anat a càrrec del nunci del Papa, Bernardito Auza, i del bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. També hi han assistit altres autoritats, com la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, i l'alcaldessa de la capital ebrenca, Meritxell Roigé.

Primer s'ha fet un acte obert a la ciutadania a l'exterior del temple, mentre que posteriorment, a les dotze del migdia, s'ha fet una missa a l'interior de la catedral.

Les actuacions que s'han fet a la catedral de Tortosa

El projecte de restauració i neteja ha estat obra dels arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso i del restaurador Manel Iglesias. Els treballs els ha executat l'empresa EMR. Pròximament es faran les obres de consolidació estructural i restauració dels contraforts i arcbotants de la girola i de la torre de Sant Pere, actualment en fase de redacció de projecte, amb un pressupost de mig milió d'euros.

Els treballs que s'han dut a terme a la catedral de Tortosa durant el darrer any han consistit en la neteja realitzada en sec amb raspall suau, pinzell o aire a pressió, combinada amb l’aspiració de residus de tots els paraments i elements arquitectònics que es troben a la façana principal del temple tortosí. També s'han col·locat nous revestiments decoratius per a les tres portes principals amb bandes de llautó daurat.

Més enllà de la funció decorativa, aquests elements serveixen per protegir la fusta de l’aigua. A més, en aquest darrer any s’ha realitzat l’emplaçament de la nova escultura de la Verge de la Cinta en la fornícula situada sobre la porta central de la façana.