Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Conèixer les singulars cingleres del Pas de l'Ase a bord de Lo Roget

Endinsar-se en la història i natura de l’Ebre a Ascó a bord del llagut Lo Roget

L’Ajuntament d’Ascó i el Grup de Natura Freixe ofereixen setze visites guiades per descobrir el tram de l'Ebre del Pas de l’Ase

Viure el riu Ebre des de dins, i no veure'l des de fora, amb la història i la natura donant-se la mà de nou a partir d’aquest mes de maig. Des del dia 11, l’Ajuntament d’Ascó i el Grup de Natura Freixe oferiran una nova edició de visites pel riu Ebre amb el tradicional llagut Lo Roget. Aquest dimarts, 9 d’abril, s’ha presentat la nova temporada d’aquesta experiència per aquest 2019. La iniciativa, que va començar l’any passat, va tenir tant d’èxit que s’ha decidit repetir-ho ampliant la xifra de visites.

«Vam proposar a l’Ajuntament d’Ascó que aquestes visites temàtiques del llagut Lo Roget poguessin tenir aquest vessant de formació i aprenentatge de cara als visitants», explica Pere Josep Jiménez, coordinador de la Reserva Natural de Sebes, a Flix, i del Grup de Natura Freixe. Són visites d’interpretació de la natura per a tots els públics, des de l'ornitologia fins a aquells que volen conèixer la història de la creació i transformació de l’Ebre. 

L’alcalde del municipi de la Ribera d'Ebre, Josep Maria Buixeda, ha celebrat que puguin sorgir projectes «tan bonics» com aquest «fruit de la sinergia entre l’administració i empreses privades, de poder-li donar tot aquest rendiment al patrimoni natural que tenim». D’aquesta manera, enguany hi haurà un total de setze visites disponibles, des del mes de maig fins a l’octubre, triplicant la xifra de l’any passat, quan se’n van fer cinc i es van omplir totes les places. 

Conèixer les singulars cingleres del Pas de l'Ase a bord de Lo Roget
Pere Josep Jiménez explica les característiques de les singulars cingleres del Pas de l'Ase  | Judit Sabaté

 

Conèixer les singulars cingleres del Pas de l'Ase

Les visites pretenen donar a conèixer l’Ebre, però d’un tram molt concret de riu. Es tracta del tros entre Ascó i el Pas de l’Ase, un congost per on el riu s’obre pas, entre les muntanyes de la Picosa i de Tormo. Allà les cingleres prenen el protagonisme, amb parets verticals que cauen fins al riu. Endinsar-se en la seva història, flora, fauna, i característiques a bord de Lo Roget, una rèplica de les embarcacions tradicionals que es van utilitzar durant anys a la Vall de l’Ebre. El que llavors va servir per transportar mercaderies i per pescar, avui són el mitjà perfecte per descobrir aquest paratge.

Les visites s’ofereixen des de l’Ajuntament d’Ascó i estan guiades per experts del Grup de Natura Freixe. A través de les seves explicacions, els visitants podran gaudir del paisatge banyat per l’Ebre, la diversitat d’espècies del bosc de ribera, i curiositats sobre la història del riu, com ara la seva geologia, els seus usos, i les problemàtiques que l’envolten.

Els visitants diposen de material com prismàtics per a l'observació d'aus
Els visitants diposen de material com prismàtics per a l'observació d'aus | Judit Sabaté

 

Les visites es fan amb els tècnics de Grup Natura Freixe, l’Arnau i el Santiago. Les seves explicacions, juntament amb el paisatge, el soroll de l’aigua, de les aus i del motor del llagut, conformen una experiència única. A més de les paraules dels guies, els visitants també tenen a la seva disposició material com ara telescopis, prismàtics o guies d’aus. A més, com a novetat, enguany s’ha editat una guia visual per tal d’identificar, amb imatges, les espècies de fauna que viuen en aquest tram del riu. 

«Viure el riu Ebre»

Bernats pescaires, blauets, martinets blancs, llúdrigues, anguiles, ànecs collverd, orenetes de ribera i els agrons blancs són alguns dels animals que habiten en aquesta zona del riu Ebre. «Cada visita és una incògnita, no saps el que observaràs. Que cada visita sigui diferent és l’al·licient. A més, depèn de l'època de l'any en què la fem, tindrà unes espècies o unes altres». El llagut Lo Roget és un mitjà únic per poder fer aquesta observació des d'un ambient que normalment no trepitgem. «És una experiència única que ens recorda a la que tenien abans els llaguters: estem veient el riu com el veien ells, i no com l'estem acostumats a veure, que és des de la vora i a distància. L'estem vivint». 

Lo Roget, una rèplica de les embarcacions tradicionals que es van utilitzar durant anys a la Vall de l’Ebre
Lo Roget, una rèplica de les embarcacions tradicionals que es van utilitzar durant anys a la Vall de l’Ebre | Judit Sabaté

 

A les vores del riu, la frondosa vegetació de ribera, àlbers, salzes blancs, oms i verns estan banyats per l’aigua del riu més ric de Catalunya. Tot plegat, formant un paisatge i un ecosistema únic que ara es pot visitar, endinsant-hi en primera persona, tot solcant l’Ebre.

Setze visites fins a finals d’octubre amb places limitades

Per aquesta temporada s’han programat un total de setze visites, que comencen a les deu el matí i tenen una durada d’unes dues hores, entre l’anada i la tornada. La visita, durant el trajecte de tornada a l’embarcador, inclou un aperitiu i un tast de la cervesa artesana Lutra, de la Reserva Natural de Sebes. Es tracta d’una beguda molt arrelada al territori gràcies als seus ingredients característics: la menta i la regalèssia. Cada viatge amb Lo Roget té capacitat de 25 places, limitades i amb reserva prèvia, i el preu per persona per gaudir de l’experiència és de 15 euros.

Endinsar-se la història i natura de l’Ebre a Ascó a bord del llagut Lo Roget
Endinsar-se la història i natura de l’Ebre a Ascó a bord del llagut Lo Roget | Judit Sabaté

 

Les visites són de grups més reduïts que la capacitat real del llagut, per tal que l’experiència sigui més personalitzada i el tècnic pugui estar al cent per cent amb els participants, fent les explicacions i responent les seves preguntes.  Enguany, les visites seran l’11 i 18 de maig; 9, 22 i 23 de juny; 7, 20 i 21 de juliol; 4, 17 i 31 d’agost; 8, 22 i 28 de setembre; i 12 i 20 d’octubre. Les reserves es poden fer a través de l’Oficina de Turisme d’Ascó.

El Pere Josep i el Santiago, del Grup de Natura Freixe, observen a través dels prismàtics
El Pere Josep i el Santiago, del Grup de Natura Freixe, observen a través dels prismàtics | Judit Sabaté

 

Ascó vol revitalitzar la llacuna

L'alcalde Josep Maria Buixeda ha anunciat que des de l'Ajuntament està previst oferir un paquet turístic per posar en valor tot el patrimoni històric, cultural i natural  del municipi d'Ascó. A més, també ha informat que es va signar un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Vinebre per donar una segona vida a la llacuna d'Ascó. El consistori, també amb la col·laboració del Grup de Natura Freixe, té previst muntar unes passarel·les a la llacuna per poder visitar-la i fomentar la via ciclista per arribar fins a la zona.