Pla general del monument franquista de l'Ebre a Tortosa

La justícia paralitza les obres per desmantellar el monument franquista de Tortosa

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha atès el recurs presentat per Corembe

La justícia ha paralitzat el desmuntatge del Monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa. Una resolució del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ordena aturar provisionalment les obres per retirar el monument franquista fins que no es resolguin les mesures cautelars sol·licitades. Els treballs, que van començar aquest dilluns, no es podran reprendre fins a nova ordre de la justícia.

La decisió del jutjat tarragoní és conseqüència del recurs presentat pel col·lectiu Corembe, favorable a la reinterpretació del monòlit del riu Ebre. L'entitat, en el seu escrit, demanava que les obres es paralitzessin fins que la justícia aclareixi si la Generalitat té competències per retirar el monument franquista.

La previsió del Govern era iniciar el desmuntatge del Monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa el 18 de juliol, el dia que es compliran 85 anys del cop d'estat de Francisco Franco, per enllestir els treballs durant el mes d'agost. Ara, amb aquesta decisió del jutjat, aquesta previsió queda en l'aire.

Demanen al Govern i a l'Ajuntament de Tortosa una «resposta ferma»

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha reclamat al Govern i a l'Ajuntament una «resposta ferma» per desencallar el conflicte judicial que atura, de moment, la retirada del monument franquista del riu. L'entitat confia que les dues administracions «responguin amb celeritat» els requeriments del jutjat, que ha aturat els treballs previs mentre resol les mesures cautelars pendents, i complir el calendari.

Segons recorden, la retirada es fa aplicant la Llei de Memòria Històrica de l'any 2007. El monòlit, afegeixen, està inclòs dins del catàleg de símbols franquistes del mateix Ajuntament de Tortosa que es va crear per donar compliment a una sentència del mateix jutjat.

Per la seva banda, el consistori ha assenyalat que «no té competències» sobre l'execució de la llicència d'obres per retirar el monument franquista i que l'ordre del contenciós administratiu de Tarragona, d'aturar els treballs previs al desmuntatge, va adreçada a la Generalitat.