La façana de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea amb el logo de Caja Madrid, posteriorment Bankia, l'endemà del bloqueig

El jutjat rectifica i jutjaran l'exdirector de la secció de crèdit pel cas de la cooperativa de l'Aldea

Enric Sabater, acusat d'apropiació indeguda, no va ser inclòs en la interlocutòria d'obertura de judici oral

El jutjat número 1 de Tortosa ja rectificat i ha comunicat que jutjarà finalment l'exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabater, en el cas de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea. Sabater, que es mantenia com a acusat d'apropiació indeguda en la interlocutòria d'ampliació del procediment abreujat de gener de 2018, no va ser inclòs finalment en la d'obertura de judici oral d'octubre de 2020. Davant d'això, la seva defensa havia sol·licitat el sobreseïment. La resposta del jutge de Tortosa, en la línia del que demanava Fiscalia i l'acusació particular dels impositors afectats, ha estat rectificar la interlocutòria amb un aclariment i mantenir Sabater com a acusat, amb l'argument de que no va ser inclòs per una «anomalia processal».

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Sabater havia estat inicialment investigat  també per delictes societaris, frau de subvencions i insolvència punible. Uns càrrecs que els recursos de la seva defensa  van acabar fent caure l'any 2017, mantenint-se únicament el d'apropiació indeguda. El fet que poc després cap de les parts presentés un nou escrit d'acusació contra Sabater en el moment que podien modificar de les seves conclusions  provisionals va induir a la seva no inclusió com a acusat en la interlocutòria d'obertura de judici.

El judici per la fallida  de la Cooperativa de l'Aldea arriba més den ou anys després de l'inici de la investigació i la instrucció judicials. Més de 400 impositors encara hi tenen entrampats uns 4,5 milions d'euros en estalvis. En el judici oral que va ordenar obrir aquest desembre el jutjat número 1 de Tortosa s'asseuran a la banqueta, amb Sabaté, set dels investigats: l'exgerent de la Cooperativa, Daniel Ferré; l'auditora BDO i el seu responsable, Juan Carlos Torres; l'entitat finacera Bankia, així com l'exdirector de l'oficina d'Amposta, Antonio Fornós, i la subdirectora de la sucursal, Manuela Buera.

El principal acusat és l'exgerent, Daniel Ferré, a qui se li atribueixen els presumptes delictes  de falsedat comptable, en document mercantil, insolvència punible, alçament de béns, apropiació indeguda i estafa. L'Associació d'Afectats demana per ell 21 anys de presó, petició que Fiscalia rebaixa a catorze anys i mig.