Josep Nogués amb la seva màquina de fer calçots

L'invent d'un ebrenc que ha fet furor aquesta temporada de calçotades: tothom al·lucina

Josep Nogués, de Vinebre, és l'autor d'aquest gran invent per a fer calçotades

De Vinebre fins arreu de Catalunya. Aquesta és la fita que ha aconseguit el ferrer i inventor de la localitat de la Ribera d'Ebre, Josep Nogués, gràcies a la seva màquina per a coure calçots. 

Una andròmina que permet coure fins a 1.400 calçots alhora. Fet que significa que d'una tongada es poden fer als voltants de 600 quilos de calçots. O bé coure en grans quantitats qualsevol classe de carn per fer a la brasa, torrar pa o verdures. És a dir, el que calgui.

Un aparell que fa vuit metres de llargada i dos i mig d'altura. Per a fer possible la calçotada, compta amb quatre braços hidràulics amb una graella gegant a cada braç. La màquina gira sobre el seu eix per apropar-se i allunyar-se del foc.

Una màquina que, segons va declarar Josep Nogués a Catalunya Ràdio, val aproximadament uns 10.000 euros.


Amb aquesta andròmina, Josep Nogués ha fet tombs per diferents pobles del territori per a fer calçotades populars. La majoria, a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

La més gran de totes que ha fet amb la màquina ha estat una calçotada per a 500 persones. Tot i això, la viralitat de l'aparell es va fer a partir d'un vídeo en que se'l veu en plena acció a Botarell, al Baix Camp, on va coure fins a 8.000 calçots.

Un gran aparell per a fer calçotades que s'ha fet ben popular els últims dies quan se l'ha vist en acció. I ben segur que continuarà fent grans calçotades, ja que assegura que se'n poden fer vora els 6.000 calçots en un parell d'hores amb aquest aparell.

Més màquines creades per Nogués

I aquest no és l'únic element creat per l'inventor de Vinebre. Nogués fa 40 anys que fa tota mena d'aparells i abans que aquesta màquina millorada per a fer calçotades, en va fer una de versió reduïda, que es podia transportar al maleter del cotxe. 

A més d'aquest, també en té un anomenat 'Lo Destructor' amb el qual va aconseguir travessar un tram del riu Ebre o un bugui que va crear amb només 17 anys. Unes màquines creades per a passar-ho bé i gaudir-les.