Imatge de la visita del secretari de Territori i Sostenibilitat a la llotja que s'està construint a Deltebre.

El municipi que tindrà «la llotja de peix més moderna» de Catalunya

La nova instal·lació que Ports està construint a Deltebre integrarà serveis gastronòmics i turístics, com un restaurant i un circuit per visitar la llotja

La nova llotja del port de Deltebre, al Baix Ebre, serà «la més moderna del país». Així ho ha assegurat el president de Ports i secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, que ha explicat que la nova instal·lació integrarà serveis gastronòmics  i turístics necessaris, segons el responsable, perquè el sector pesquer operi i faci millor la seva feina.

Gavín i el director general de Ports, Pere Vila, han visitat les obres de la nova llotja del peix, que estarà acabada el març de l'any que ve, i on l'administració portuària inverteix 800.000 euros. El secretari de Territori i Mobilitat ha assegurat «a més a més tindrà una planta dedicada a l'excel·lència per gaudir dels productes del mar del delta de l'Ebre en el sentit més ampli».

La Confraria de Pescadors valora els avantatges de la llotja

La nova llotja del peix de Deltebre  evitarà que els pescadors hagin de traslladar les caixes de peix una desena quilòmetres fins al port fluvial del municipi, on són comercialitzades. Com ha destacat el secretari de la confraria  de pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón,  amb la nova llotja s'evitarà «anar i venir» amb el peix, la pèrdua de temps i les dificultats sanitàries que comporta.

«Estem contents perquè ens evitarà molta labor i documentació, els certificats de transport, vehicles autoritzats, que és una dificultat continua ara», ha recordat. «A poc a poc anem creixent, i per a nosaltres és un dia memorable  que comenci aquesta obra que necessitàvem», assegura Chacón. Respecte de la possible ampliació del port, el responsable es mostra satisfet, «perquè volem créixer junt amb aquesta inversió que es fa aquí».


La Confraria de pescadors Sant Joan  de Deltebre captura entre 300 i 400 tones de peix cada any, i un volum de negoci d'entre 1,8 i 2 milions d'euros l'any. Amb una flota de 24 barques d'arts menors, una setantena de mariscadors i una pesquera continental dins el riu, la de Deltebre és la principal confraria en algunes espècies de marisc a Espanya i una de les principals pescadores d'angula a Catalunya.

L'Ajuntament treballa per resoldre els problemes de mobilitat al canal

Els problemes de mobilitat al canal de la desembocadura  continuen, però els pescadors agraeixen la feina que ha fet l'Ajuntament. El 2019 el consistori va assumir el cost d'un primer dragatge a la bocana del riu, i ara treballa per tenir nous permisos per fer-ne els pròxims quatre anys.

En aquest sentit, es preveuen reunions amb l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), organisme de la Generalitat que té competències en la navegabilitat del riu Ebre. Tanmateix, també es reclama la col·laboració financera del govern espanyol.


La nova llotja vol afegir un atractiu turístic i gastronòmic a la distribució del peix

Les obres de la llotja s'han iniciat amb l'excavació i construcció dels fonaments del nou edifici. El projecte preveu tres zones diferenciades amb un espai de recepció del peix, la sala de subhastes amb grades, una sala de manipulació del peix i espai per a la distribució dels productes pesquers.


A més de la sala de reunions i un tercer espai administratiu  per a la confraria, la llotja tindrà un circuit perquè per a visitar-la i veure la subhasta del peix. Serà, així, un nou atractiu turístic que es completarà amb un bar-restaurant a la planta superior, on s'oferirà el producte del Delta i des d'on es tindran vistes privilegiades a la desembocadura del riu Ebre.