Una infermera en un CAP de Reus

La incorporació als CAP de les Terres de l'Ebre per millorar la salut mental

Nou professional s'incorporen a l'atenció primària ebrenca

La regió sanitària de les Terres de l'Ebre té noves incorporacions importants als seus centres d'atenció primària. Uns professionals que s'han designat arran de la pandèmia i la importància que ha agafat la salut mental. 

Des del mes de novembre s'han incorporat nou professionals, majoritàriament de l'àmbit de la psicologia. Tots ells exerceixen de referents de benestar emocional.

Aquesta figura que ha incorporat Salut és per a treballar l'impacte en la salut mental arran de la pandèmia i per enfortir l'atenció primària de les comarques ebrenques.

Els nous professionals no tenen una població assignada ni fan consultes individuals, sinó que treballen en xarxa amb els onze equips d'atenció primària (EAP) del territori per prevenir i minimitzar problemes de salut mental i d'addiccions.

A més, també proporcionaran eines que evitin que una situació de malestar emocional empitjori i es converteixi en un problema de salut mental que requereixi tractament especialitzar i medicació.

Els nous professionals a l'Ebre

Els referents de benestar emocional estan acabant de definir els circuits  de treball amb la comunitat i d'atenció a les persones amb factors de risc psicosocial. Aquests professionals treballen en xarxa tant amb els equips d'atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics o els equipaments comunitaris.

D'aquesta manera s'han d'identificar les necessitats de salut emocional de la ciutadania i aconseguir la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional.

Es tracta de potenciar la prescripció social o la derivació a recursos de la comunitat que siguin «alternatives no sanitàries» i impulsaran programes i activitats de prevenció i promoció de la salut emocional. També es reforçaran les relacions socials, els vincles de l'usuari i la connexió dels ciutadans amb la comunitat.

L'usuari ha de deixar de confiar que únicament amb la visita al metge solucioni el problema i els referents de benestar emocional l'ajudaran a identificar què té efectes positius o negatius per a la seva salut i a què s'involucri en les decisions que afecten el seu benestar emocional.

El programa de benestar emocional i salut comunitària forma part del Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, que es va iniciar el 2020, i que també ha permès incorporar professionals a la regió sanitària de l'Ebre, com auxiliars administratius, metges, infermeres, tècnics en cures auxiliars o dietistes-nutricionistes.