Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra

La nuclear d'Ascó atura la unitat 1 per reparar la turbobomba del sistema d'aigua auxiliar

La planta redueix la potència per desconnectar-se de la xarxa elèctrica

La central nuclear d'Ascó ha iniciat aquest divendres al matí una baixada de la potència de la unitat 1, per descontentar-la de la xarxa elèctrica i reparar la turbobomba del sistema d'aigua d'alimentació auxiliar. El passat 15 d'abril es va produir una parada automàtica per un problema amb una targeta electrònica que va activar el sistema de protecció del reactor i el va aturar automàticament. Des d'aquest incident, s'ha estat monitorant la turbobomba i dues bombes que havien registrat «un funcionament anòmal» durant la parada. Els últims dies aquesta situació s'ha repetit en les proves que s'han fet. ANAV ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear la desconnexió de la Unitat 1 d'Ascó de la xarxa per poder intervenir en aquest equip.

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellós assegura que aquesta incidència no té impacte en la seguretat de les persones ni del medi ambient.

L'aturada del reactor el 15 d'abril va produir un arrencament automàtic de l'aigua d'alimentació auxiliar, però la turbobomba d'aigua es va parar per sobrevelocitat, com a protecció de l'equip. Aquest error de la turbobomba es va qualificar de nivell 1 a l'escala INES (Escala Internacional d'Accidents Nuclears). El mateix dia de l'incident i quatre dies més tard es va tornar a fer una prova per arrancar la turbobomba que va tornar a fallar i es va declarar l'equip com a inoperatiu d'acord amb les Especificacions Tècniques de Funcionament.

ANAV tenia 72 hores per recuperar l'equip o establir un mètode d'operació que no requerís de la turbobomba, o aturar la planta. Passat aquest termini, es van intentar diversos arrencaments automàtics. Es va considerar que l'error provenia del sistema de control de vapor de la turbobomba, de la vàlvula VN-3072. Finalment, es va decidir substituir el regulador i el pistó d'actuació del sistema de regulació de la vàlvula i aquest dijous es va fer un procediment de vigilància del funcionament de la turbobomba, que va arrancar automàticament i de forma correcta així com també en una revisió addicional que es va fer per verificar el seu comportament. En canvi, en una altra prova de supervisió aquest divendres s'ha tornat a aturar i s'ha procedit a fer una aturada de la planta Ascó I per intervenir l'equip.