La xemeneia i les instal·lacions de la nuclear d'Ascó

La central nuclear d'Ascó confirma la fuita d'oli al riu Ebre: d'on prové?

Una junta d'aïllament defectuosa hauria provocat la barreja de l'oli amb l'aigua que es fa servir com a refrigerant

La centra nuclear d'Ascó ha identificat en la junta de la tapa d'un intercanviador de calor del sistema secundari de la Unitat 2 l'origen de les «taques d'oli» aparegudes al riu Ebre.

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (ANAV) ha afirmat que, des de la detecció del vessament, tècnics de l'entitat, al costat d'agents rurals i d'un inspector de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han estat investigant l'origen de la incidència.

Ahir dimecres a la tarda, afirma ANAV, es va identificar el «possible punt de pèrdua de lubricant» a la junta de la tapa de l'intercanviador de calor de la turbina d'Ascó 2, actualment aturada per recàrrega. La junta «no complia amb la funció d'aïllament» entre el lubricant i la refrigeració, provinent de l'Ebre.

Aquest aïllament defectuós «ha pogut permetre que part de l'oli de l'equip es barregi amb el cabal de refrigeració».

ANAV afirma que la incidència s'ha pogut produir «de manera discontínua» cada cop que s'accionaven les bombes del sistema secundari dins les proves funcionals corresponents a les feines de recàrrega, que es van dur a terme en diferents moments entre els dies 21 i 23 de maig.

La denúncia d'ERC al Senat

Esquerra Republicana de Catalunya denunciava un presumpte vessament d'oli al riu Ebre provinent de central nuclear d'Ascó, segons assegurava la diputada Norma Pujol.

En el marc de la primera compareixença del nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo, en la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats, Pujol li va preguntar per la fuita d'un alternador que, segons alertava, va tenir lloc aquest dilluns i que afectava els municipis d'Ascó, Vinebre, Garcia, Mora la Nova, Mora d'Ebre, Ginestar i Miravet.

Segons la diputada republicana, els diferents ajuntaments «fa tres dies» que pregunten a la central, que fins ara responia que no hi tenia res a veure, «però avui es confirma que sí».

Pujol va preguntar a Lentijo si estava al cas de l'incident que es va detectar des de diferents municipis de al Ribera d'Ebre i si, en tot cas, sabia si suposa algun perill per al medi ambient, per al riu i per als veïns de la zona.

El president del CSN, al càrrec des de fa dos mesos, admetia en aquell moment que no en tenia informació, però afirmava que investigaria el tema. «Si hi ha res amb rellevància per a la protecció de persones i medi ambient, aixecarem la bandera», assegurava.

La CHE i l'ACA obren un expedient per sancionar el vessament al riu 

La Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han iniciat un expedient informatiu per determinar l'impacte que ha tingut la fuita d'oli apareguda al riu Ebre. És un vessament provinent de la junta de la tapa d'un intercanviador de calor del sistema secundari de la unitat II de la central nuclear d'Ascó.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha afirmat aquest divendres que han proposat l'expedient sancionador perquè la CHE —que té les competències- classifiqui l'impacte i en determini la possible sanció. Després de les primeres inspeccions, es desconeix el volum d'oli vessat, però indiquen que no han identificat cap impacte ambiental.

«No hi ha hagut cap impacte visual que puguem veure, com una mortaldat de peixos. Tenim la sort que el riu Ebre té una capacitat de dissolució molt més gran que altres rius de Catalunya, com el Bessos o altres més petits», ha afirmat Reyes.

El director de l'ACA ha explicat que quan van ser coneixedors de la fuita van avisar a tots els municipis afectats i al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT)  i ha assenyalat que l'abocament no ha generat cap problema en les captacions d'aigua.

A més, Reyes ha remarcat que el retard per localitzar la fuita s'ha donat perquè es tractava d'una màquina en desús. «Si hagués estat un aparell que estigués en funcionament, tots els sistemes automàtics ho haurien detectat, però pel fet d'estar en desús es va haver de fer una inspecció a tota la planta i per això van tardar més. El més important és que es tallin els abocaments», ha justificat.