Membres de la junta territorial d'Òmnium a les Terres de l'Ebre durant una roda de premsa

Òmnium Terres de l'Ebre destitueix el tresorer per apropiar-se de 60.000 euros

La junta territorial de l'entitat ha explicat que l'excàrrec ha reconegut els fets i s'ha compromès a retornar els diners

L'extresorer d'Òmnium a les Terres de l'Ebre va apropiar-se de més de 58.000 euros de l'entitat per pagar despeses personals, segons ha fet públic la junta territorial de l'entitat aquest divendres. Una investigació interna ha revelat que Xavier Blanch, qui ocupava el càrrec des de 2011, hauria repetit aquesta pràctica durant, com a mínim, els darrers vuit anys.

Segons ha informat aquest divendres l'entitat, la investigació es va posar en marxa ara fa un mes, quan el contingut d'un tiquet de despeses va aixecar sospites de suposades irregularitats. L'ACN s'ha intentat posar en contacte per diversos mitjans amb l'extresorer per conèixer la seva versió dels fets, però no ha obtingut cap resposta.

L'entitat assegura que l'extresorer ha reconegut els fets

La presidenta d'Òmnium a les Terres de l'Ebre, Dolors Róo, ha explicat que l'extresorer, que ha estat destituït i que ja no és soci de l'entitat, ha reconegut els fets, ha demanat perdó a la resta de membres de la junta i s'ha compromès documentalment a retornar tots els diners sostrets, tot i que no han detallat el contingut de l'acord.

Tot i això, l'entitat ha anunciat que es reserva el dret d'exercir accions legals contra ell. En aquest sentit, els membres de la junta han lamentat la situació i han volgut condemnar els fets desvinculant-los de l'acció d'Òmnium i de la resta de membres de la directiva.

Quan es van detectar les irregularitats van procedir a bloquejar l'accés als comptes

Róo ha llegit un comunicat on ha relatat que membres de la junta van sospitar de les possibles irregularitats per part de l'extresorer el passat 7 de novembre. Això va iniciar la investigació interna d'ofici de forma retrospectiva que ha detectat més de 58.000 d'euros sostrets en forma de despeses particulars.

Un cop aquest procediment va constatar l'apropiació, se li va bloquejar l'accés a comptes, targetes i sistemes operatius de l'entitat. També se'l va cessar de les seves funcions, va deixar de ser membre de la junta territorial i ja no és socis de l'entitat. La directiva ebrenca d'Òmnium no ha precisat quin tipus de despeses hauria carregat Blanch a l'entitat aprofitant la seva condició de tresorer.

Sí que han reconegut que els càrrecs s'allargarien des de, com a mínim, l'any 2014, moment a partir del qual disposen de les dades econòmiques. Ho hauria fet, segons ha relatat la mateixa presidenta, de forma regular amb petites quantitats i conceptes que resultarien difícils de relacionar, a priori, amb pràctiques irregulars. L'entitat gestiona anualment un pressupost al voltant dels 25.000 euros.