Pla general d'un camió de l'empresa Padesa afectada per un brot de coronavirus a Roquetes

Padesa no admet errors en la gestió dels brots de Covid-19 que han infectat 344 dels seus 1.115 treballadors

La direcció defensa que no havia justificació per tancar l'empresa i s'escuda en les indicacions de Salut

La direcció de l'empresa càrnica Padesa no admet errors en la gestió dels dos brots de Covid-19 als seus dos centres de producció de Roquetes i Amposta que, de moment, han infectat 344 dels seus 1.115 treballadors. En la primera compareixença davant els mitjans des que va esclatar la crisi, la responsable tècnica i portaveu, Eva Abancéns, ha dit que no hi ha elements per afirmar que l'empresa es trobi en l'origen de la cadena de contagis i ha defensat que no estava justificat aturar l'activitat per frenar-los. Tot i això, sosté que han hagut de reduir la producció i prendre mesures, sempre d'acord amb el Departament de Salut. Actualment, 20 treballadors de Roquetes –20 positius— segueixen en quarantena i 138 a Amposta —amb 73 positius—.

«No és que hagi hagut un error: hem seguit les indicacions que ens ha marcat Salut. Vam tenir uns casos amb símptomes, vam fer cribratge i les persones que eren positives o eren contactes estrets es van enviar a casa garantint la seguretat de la resta dels treballadors i tallant les cadenes de contagi», ha justificat Abancéns, tot rebutjant el tancament i l'aturada total de l'activitat dels escorxadors d'aviram com a «solució». «Si tu garanteixes la seguretat dels treballadors, limites les cadenes de contagi i garanteixi la neteja i la desinfecció no ha de ser la millor mesura», ha afegit, tot recordant que estan reconeguts com una activitat essencial del sector primari, on la neteja i la desinfecció són i, i de la qual en depenen més de 1.100 famílies.

Però les respostes de la portaveu, l'única representant de la direcció que ha comparegut davant dels mitjans, ha deixat oberts alguns dels principals interrogants sobre la crisi sanitària que ha afectat l'empresa que més treballadors ocupa a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. De moment, diu que Padesa desconeix l'origen dels contagis. La portaveu ha relatat que després d'un primer cas confirmat per Salut d'un treballador del centre de Roquetes va començar un «degoteig» que va arribar a infectar 263 persones ocupades en aquest escorxador amb 619 treballadors.

Un brot que desvinculen del declarat a l'escorxador d'Amposta el passat 14 d'octubre amb l'argument de que no existeix «transvasament de treballadors» entre les dos plantes. Els cribratges a partir dels tres casos inicials —un dels quals descartat— han acabat traient a la llum 73 positius i 138 persones aïllades de les 496 que formen la plantilla. Segons Padesa, l'experiència adquirida amb el cas de Roquetes els ha permès actuar més ràpidament en aquest cas.

«Reflex» de l'entorn

«Tu tens una situació epidemiològica a la comarca i Padesa no és més que el reflex del que tenim a Tortosa, Amposta o Roquetes. No tenim dades suficients per dir que la cadena de contagis ha sortit de Padesa», ha subratllat. Un dels grans arguments de l'empresa, en aquest sentit, és que l'elevada pressió de les mostres sobre els treballadors, amb prop de 2.600 proves PCR efectuades i onze cribratges des del mes de juliol, ha acabat fent aflorar els contagis. «Aquesta pressió no la té cap empresa», ha afegit.

Abancéns ha negat que en algun moment l'empresa hagi instat a continuar treballant a empleats que s'havien sotmès a una prova PCR perquè sospitaven que podien estar infectats. Segons ha precisat, el protocol intern acordat amb Salut vigent des de mitjan mes de març preveia que tots aquells que tenien símptomes ja no havien d'acudir al lloc de treball. No s'estipulava el seu confinament mentre s'esperaven els resultat dels cribratges massius, d'acord amb les autoritats sanitàries. Una mesura que es va acabar prenent posteriorment, quan el nombre de contagis era ja elevat.

Malgrat tot, Padesa assegura que els brots per coronavirus sí que l'han obligat a tancar algunes seccions i reduir l'activitat fins el 30%, globalment, i puntualment fins el 95%. «Alguns dies, a Amposta hem estat al 20%», ha dit la portaveu. En aquests moments, el centre de Roquetes ha recuperat l'activitat fins un 95%, amb un 96% de la plantilla reincorporada —20 persones en quarantena, de les quals deu positius i deu contactes estrets—.

En el cas d'Amposta, la producció és del 60%, amb les ja esmentats 73 positius, 138 persones aïllades, de les quals tretze estan a l'espera dels resultats. La portaveu no ha volgut valorar l'afectació econòmica que poden suposar aquests episodis, tant per a l'empresa com per als centenars de granges associades a Catalunya, País Valencià i l'Aragó que li venen els seus pollastres i galls d'indi.

Mediadors Covid

De moment, i en la línia de reforçar la seguretat davant possibles nous contagis, l'empresa ja ha anunciat noves mesures. Així, el Departament de Salut ha format setze treballadors de cadascun dels dos centres perquè actuïn com a «mediadors Covid» i es compleixin les mesures de seguretat sanitària. Especialment, en llocs com l'aparcament, que segons Abancéns és un dels «punts calents» que explicaria l'expansió dels contagis, pel fet que molts dels treballadors es desplacen conjuntament per anar a la feina amb un mateix cotxe i, en alguns casos, no ho fan portant correctament la mascareta i complint les precaucions bàsiques.

En aquest sentit, i en col·laboració amb els Mossos, l'empresa ha reordenat els aparcaments en forma de circuit. Els mediadors, per la seva banda, hauran de vigilar que cada cotxe només arribi amb dos ocupants, aparqui en diagonal i deixi la finestreta lleugerament abaixada. També controlaran el compliment de les mesures higièniques a l'entrada al recinte així com a totes les dependències dels escorxadors, inclosos «els llocs més íntims».