Els propietaris impulsors de la carta oberta al Govern, Lluís Porta i Maria José Beltran, observen una de les oliveres monumentals a Ulldecona

Pagesos i entitats avisen que la protecció de les oliveres mil·lenàries està en perill

En una carta oberta carreguen contra el Govern i lamenten que es prioritzi la compra d'arbres als vivers

Pagesos, sindicats agraris, ajuntaments i entitats aixequen la veu per denunciar que la manca d'ajuts i mesures efectives per part del Govern posa en perill les oliveres mil·lenàries del Montsià. Dos anys i mig després de l'aprovació al Parlament de la llei que havia de blindar aquest patrimoni natural i cultural, lamenten que s'hagi prioritzat la compra d'exemplars a vivers i, en canvi, no s'hagi desenvolupat l'anunciat reglament amb mesures de protecció concretes.

En una carta oberta a la qual ha tingut accés l'ACN, alerten de la «situació d'extrema dificultat» que viuen els propietaris que en tenen cura. Especialment, després d'una campanya desastrosa de producció d'oli d'aquests arbres monumentals.

Els impulsors del manifest

Lluís Porta i Maria José Beltran, productors d'oli i propietaris d'arbres monumentals de la partida de l'Arion, al terme municipal d'Ulldecona, han impulsat el manifest després de comprovar, decebuts, com les expectatives que va generar l'aprovació de la llei s'han pràcticament esvaït. Apunten que tampoc existeix, ara com ara, un calendari per a la seva implementació.

Els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC, el grup ecologista Gepec, la Fundació Catalunya-La Pedrera —propietària d'una finca a la mateixa zona—, la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara i l'Ajuntament d'Ulldecona han participat directament en l'elaboració del text o s'han adherit a la iniciativa.

En aquest sentit, recorden que, dos anys i mig després de l'aprovació de la Llei 6/2020 de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i oliverars monumentals encara s'han de concretar els compromisos d'aprovació d'un reglament que implementés de «forma efectiva» les «bones intencions» d'una normativa aprovada per evitar la desaparició d'aquest patrimoni «agrari, ambiental, cultural i paisatgístic únic».

La carta oberta remarca que la situació dels propietaris que conreen i mantenen aquest patrimoni és «d'extrema dificultat» perquè han de continuar assumint en solitari, sense ajudes públiques, el manteniment i preservació d'aquest patrimoni.

Compra pública d'oliveres a vivers

Al mateix temps, mostren obertament la seva contrarietat davant el recent anunci del Govern de destinar 644.100 euros públics a adquirir 48 oliveres monumentals que es troben en vivers d'Amposta i Alcanar. Malgrat entendre que es pugui tractar d'una actuació per evitar que aquestes oliveres abandonin el territori, assenyalen que la priorització d'aquesta mesura és un greuge flagrant cap a la tasca de pagesos, propietaris i entitats.

«Seguim conservant en les nostres terres les oliveres monumentals, estem assumint el seu sosteniment de forma individual, sense rebre cap ajuda per alleugerir la feixuga i costosa tasca de conservar aquest patrimoni comú», apunta l'escrit.

Beltran precisa que «no en fem una crítica directa a aquesta idea, però com a propietaris i persones entenem que la gestió econòmica no s'ha fet bé, perquè no s'ha respectat la necessitat que tenim els propietaris».

Collita nefasta

Tot plegat arriba en un moment particularment complicat per a l'activitat productiva que contribueix a mantenir decisivament aquest patrimoni. La sequera ha provocat enguany una caiguda dràstica de la producció d'oli certificat. Beltran calcula que a l'Arion ha superat el 80%. A tot el territori del Sénia, s'ha passat dels 10.000 litres habituals a només uns 300.

Molts pagesos, com el mateix Porta, han començat ja a esporgar els arbres en un moment, fins ara, molt poc habitual. Els productors accepten que la varietat farga d'aquests arbres monumentals és poc productiva i el seu conreu és difícilment mecanitzable. Per això, també, creuen encara més necessari el suport de l'administració a la seva tasca.