Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Consell de Seguretat Nuclear confirma que pantà de Flix està contaminat per radioactivitat

El CSN afirma que hi ha set zones en tot l'Estat contaminades però que no hi ha risc radiològic significatiu

Imatge d'arxiu d'un embassament al pantà de Flix.
Imatge d'arxiu d'un embassament al pantà de Flix. | TarragonaDigital.com

 

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) confirma que hi ha set zones de l'Estat espanyol contaminades per radiació. De fet, una de les zones contaminades és el riu Ebre al seu per Flix, concretament al pantà ubicat en aquest municipi de la Ribera d'Ebre. El CSN, doncs, afirma que a Flix hi havia situats fangs de fosfats amb la presència d'Urani-238, els quals ja han sigut retirats.

EL CSN ha emès un comunicat aquest dimecres, 3 d'octubre, on admet que hi ha «diversos terrenys que presenten radioactivitat originada per activitats humanes». Aquesta contaminació, expliquen, procedeix d'accidents i pràctiques d'activitats amb substàncies radioactives que s'han dut a terme en el passat, «i pot ser deguda a radionúclids neutrals o artificials». Es tracta de set punts arreu de l'Estat espanyol en què hi ha presència de radioactivitat, en els quals «s'estima que no existeix risc radiològic significatiu». Així doncs, les dosis localitzades es troben dins dels límits establerts i no suposarien perill per a la població.

Almeria, Huelva, Múrcia, Madrid i Toledo, les zones afectades

A Catalunya, l'únic lloc afectat és a les comarques de Tarragona, concretament a les Terres de l'Ebre. Així doncs, el CSN confirma que al pantà del riu Ebre a Flix hi havia fangs de fosfats amb Urani-238 que ja van ser retirats. Les altres zones són a Almeria, on hi ha 40 hectàrees de terrenys amb presència de Plutoni-239 i Americi-241. A Huelva, en un estuari del riu Tinto, hi ha un terreny d'uns 1.600 m² amb presència de Cesio-137. En un altre estuari del riu Tinto a Huelva també hi ha unes 1.200 hectàrees amb presència de Radio-226.

A Múrcia, per la seva banda, hi ha dipòsits de fangs de fosfats per una extensió d'unes 108 hectàrees amb presència d'Urani-238. Als termes municipals de Madrid i Toledo, als marges del Canal Reial de Jarama, el CSN confirma que hi ha «vuit rases de longitud i profunditat variable, conegudes com les Banquetes del Jarama, amb presència de fissió i on s'han fet determinacions per Cesio-137 i Estronci-90».

El Consell de Seguretat Nuclear afirma, també, que existeixen  antigues explotacions de mineral urani on s'han dut a terme actuacions de restauració amb l'objectiu que garantir que no suposin cap risc radiològic per a la població. Ara bé, en aquestes zones s'haurà de considerar la presència de material radioactiu.