Un flamenc al Delta de l'Ebre

Per primer cop al delta de l'Ebre i a Catalunya: es reprodueix una parella de flamenc menut

El cens de flamenc rosat d'aquest maig passat comptabilitza 3.449 parelles, segon màxim històric

El parc natural del Delta de l'Ebre ha viscut un esdeveniment històric. Per primer cop a la zona, i a Catalunya, una parella de flamenc menut ('Phoeniconais minor') s'ha reproduït  per primer cop. Es tracta d'un dels pocs existents a Europa. 

A més d'aquesta dada, també s'ha assolit el seu segon màxim històric en el cens de la colònia reproductora de flamenc rosat. La xifra ha estat de 3.449 parelles d'aquesta espècie.

El flamenc menut és més petit i de bec més fosc que el flamenc rosat ('Phoenicopterus roseus'). Aquest està distribuït a l'Àfrica i l'Índia i se sol reproduir als grans llacs del Rift, a Etiòpia, Kènia i Tanzània. A més, des de 2006, també ho ha fet a la Camarga i Fuente la Piedra, a Màlaga. De forma regular també ha aparegut al Delta, però en nombre molt baix.

Un esdeveniment «extraordinari»

La troballa d'una parella de flamenc  menut reproduint-se al Delta ha estat destacada pels experts de caràcter «extraordinari». Es tracta d'una espècie que difícilment sol desplaçar-se per aparellar-se més al nord del desert del Sàhara.

«No sabem si és un fet excepcional o si l'espècie creix, la influència del canvi climàtic o etcètera. Ho haurem d'anar seguint per donar-li una explicació correcta», apunta el tècnic del parc natural del delta de l'Ebre, Toni Curcó.

Fins ara, només s'havien vist entre un i dos exemplars durant la tardor, hivern i primavera, fora de l'època de reproducció. Hi havia hagut intents de reproducció dins les colònies de flamencs rosats, com la Camarga i Fuente de Piedra, a Màlaga. 

Curcó admet també que, en alguns casos, pot tractar-se també d'exemplars que han fugit de nuclis zoològics europeus, fet que haurà de contrastar també el seguiment posterior.

La troballa es va fer durant el cens de parelles reproductores de flamenc rosat el mes de maig passat. Una operació efectuada a partir d'imatges obtingudes amb dron.

Després del rècord absolut de l'any passat, amb 4.303 parelles censades, la població reproductora de flamenc rosat al delta de l'Ebre continua mantenint-se en xifres molt per sobre de la mitjana —1.543,3 parelles— des del seu establiment a les salines de la Trinitat, l'any 1992.

Des de llavors, la reproducció de l'única colònia de l'espècie existent a Catalunya i que habita un dic de les salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, ha tingut èxit en 25 ocasions. Però també amb alguns alts i baixos.