Pla general de diverses oliveres tallades a les Terres de l'Ebre

El Parlament prohibirà avui l'espoli de les oliveres mil·lenàries de l'Ebre

La Comissió ha elaborat la norma després de mesos de treball | Les entitats ecologistes demanen un pas més

Patrimoni viu, història arrelada a les Terres de l'Ebre. Literalment. Centenars i centenars d'oliveres acumulen segles de vida i ara es troben sotmeses a un període en auge d'espoli  indiscriminat en descobrir un mercat que troba en aquests dinosaures vegetals una espècie de productes de luxe a comprar i vendre. Així ho han denunciat en múltiples ocasions des d'un  sector agrícola i pagès que demanava ajuda i protecció. Aquest dimecres, el Parlament  aprovarà la nova llei, inèdita, de protecció de les oliveres monumentals després de mesos i mesos de feina i de debat a la Comissió de Territori.

El dictamen final arribarà a votació després d'agrupar el consens de totes les  forces polítiques i després d'acceptar més de 20 esmenes per matisar i refer el text final amb el vistiplau de tothom. La proposició de llei  que votarà el Parlament prohibirà de forma fulminant l'arrencada, el trasplantament i la comercialització d'aquests exemplars de gran valor històric i patrimonial, i obre la porta a sancions de prop de 50.000 euros per a les infraccions  més greus —inicialment s'havia parlat de multes de fins a 500.000 euros—.

Sector agrícola i entitats ecologistes demanen una llei molt més ambiciosa

El dictamen  ha estat avalat per la Comissió de Territori i és el fruit de vora dos anys de camí parlamentari amb la finalitat de cobrir, amb una certa protecció, aquests arbres  amb segles d'edat que ara són molt cotitzats com a productes de luxe. No es podran moure les oliveres  que van ser en el seu dia arrencades a fi de «no causar-los-hi més danys», es vetarà l'extracció dels exemplars mil·lenaris i s'ha inclòs el compromís de destinar cada any partides destinades a la conservació  d'aquests exemplars de valor.

Imatge d'una olivera de la DOP Siurana
La DOP Siurana compta amb més de 3 milions d'oliveres repartides en set comarques diferents | Adrià Morte
 

L'arribada de la nova llei, llargament esperada per la comunitat pagesa i les entitats ecologistes, no ho farà entre flors i violes. «S'ha trigat massa a iniciar aquesta protecció de les oliveres  monumentals, cosa que ens ha costat la desaparició  de milers d'exemplars a les Terres de l'Ebre a través dels nombrosos espolis  que s'han anat perpetrant», han retret des de les associacions Salvem Lo Montsià i el GEPEC. «Tampoc s'ha concretat cap moratòria  prèvia que posés fre a aquest espoli des que es va iniciar el tràmit legislatiu», retreuen, malgrat que el president Torra es va comprometre públicament a fer-ho en una visita a Ulldecona l'any passat.

L'espoli d'oliveres mil·lenàries s'ha multiplicat des que aquests arbres es consideren decoracions de luxe

Les associacions no amaguen que troben la nova normativa «insuficient», i alerten que el text «deixarà desprotegides bona part de les oliveres  que es volen protegir», en només prohibir la desforestació dels arbres amb més de 3,5 metres de diàmetre. Els ecologistes consideren que el límit haurien de ser 2 metres de diàmetre, gairebé la meitat del que exposa el dictamen. «Si no s'atura l'espoli de totes aquestes oliveres més petites, continuarem veient totes les imatges actuals de grans arrencades», han lamentat.

Pla general d'algunes oliveres arrencades preparades per endur-se-les en una finca de la zona de les Codines d'Ulldecona, el 2 de març del 2020
Denuncien que la Llei de Protecció de les Oliveres Monumentals és insuficient | acn

Les entitats insisteixen que «el que realment necessitem és una  Llei de Protecció Arbòria» que vagi molt més enllà de les grans oliveres, i es mostren disposades a cooperar en defensa del sector pagès i del valor patrimonial de les oliveres. Han reclamat, un cop més, la necessitat d'obrir «línies d'ajut per als pagesos» i la de fixar «uns preus mínims justos» que garanteixin la viabilitat  del sector. TarragonaDigital va explicar les claus de la crisi de les oliveres ebrenques en aquest article publicat durant l'estiu de 2019.