Pla general d’un agent cívic i d’un vehicle accedint a la platja del Trabucador en el primer dissabte de la nova regulació

Un particular recorre la taxa per accedir amb vehicle i aparcar al Trabucador

El recurs argumenta que eximir els veïns de la població i obligar la resta a pagar vulnera el principi d'igualtat

La taxa per accedir amb vehicle i aparcar a l'istme del Trabucador segueix provocant controvèrsia. Ara, un particular ha presentat un recurs de reposició davant de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) en contra d'aquest cobrament. El denunciant, que aporta proves d'haver reservat i pagat per entrar a l'espai amb cotxe, reclama que es declari nul de ple dret l'acord que regula el preu públic.

Al recurs, al qual ha tingut accés l'ACN, s'assegura que la taxa vulnera el principi d'igualtat perquè discrimina usuaris d'altres poblacions, que han de pagar per entrar al Trabucador. La mesura, vigent des de l'1 de juliol i fins al 31 d'agost com a prova pilot, vol evitar la massificació turística de l'espai i n'estan exempts els veïns que abonen l'impost de vehicles al municipi.

«Atempta contra el principi d'igualtat» de la Constitució Espanyola

El recurs de reposició, precisament, qüestiona, concretament, que s'obligui a pagar als usuaris que no siguin veïns de Sant Carles de la Ràpita, assegurant que «atempta contra el principi d'igualtat» recollit a la Constitució Espanyola. Així mateix, apel·la a la jurisprudència fixada pel Tribunal Suprem declarant la nul·litat de les «diferències de tracte» perquè «no pot implicar discriminació per raó d'empadronament».

El denunciant, que dilluns va registrar el recurs a la seu del Consell Comarcal del Montsià, demana també el retorn de l'import pagat per accedir a l'espai —cinc euros, el preu ficat per als cotxes— i que se suspengui de forma «immediata» l'acord que regula el preu públic aprovat el 23 de juny per la junta de govern local.

Segons anuncia al mateix text, en el cas que el consistori acabi desestimant el recurs de reposició presentat es reserva el dret d'acudir al jutjat del contenciós administratiu.

Ordenar l'entrada i l'aparcament al Trabucador

L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va anunciar fa uns mesos la posada en marxa de la regulació d'accés, un fet que va generar una àmplia controvèrsia al territori, on no hi havia precedents de cobrament per accedir a espais naturals oberts. L'alcalde rapitenc, Josep Caparrós, adduïa la necessitat d'ordenar l'entrada i l'aparcament a l'espai després de les imatges de centenars de vehicles ocupant el Trabucador de forma desordenada.

Per fer-ho possible, la junta de govern local va aprovar la taxa de cinc euros per als cotxes, tres per a les motos i vuit per a les autocaravanes perquè puguin accedir i aparcar de forma regulada entre les sis de la matinada i les onze de la nit —està prohibit pernoctar a l'espai. En total, s'habiliten tres àrees d'aparcament amb més de 700 places: unes 650 seran per a turismes, 50 per a autocaravanes i 30 per a motocicletes.

Una barrera a l'entrada regula el pas: es pot reservar l'entrada i pagar prèviament o amb targeta un cop s'hi ha accedit. Únicament poden entrar de franc els veïns de la Ràpita que paguin al municipi l'impost de circulació, així com els vehicles d'emergències, de serveis i de l'empresa que gestiona les salines de la punta de la Banya.