Pla mitjà d'un cartell d'una batuda de senglars

Pla de xoc a les Terres de l'Ebre contra la sobrepoblació de porcs senglars

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha reunit amb societats de caçadors per abordar la problemàtica

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha mantingut aquest desembre diverses reunions per explicar a les comarques ebrenques el pla de xoc que el Departament té en marxa per al control dels danys produïts pels senglars 2022-2025. A les trobades han participat una cinquantena de societats de caçadors de les 130 que hi ha a les Terres de l'Ebre, i representants dels sindicats agraris i de la Federació de Caça.

Les reunions han servit per abordar la problemàtica creixent produïda per una sobrepoblació de porcs senglars, cabirols i conills, agreujada enguany per la sequera, que porta aquestes espècies a buscar aliment en zones on tradicionalment no anaven.

Noves eines per reduir la població d'aquests animals

En aquestes reunions, s'han explicat les noves eines que disposa el Departament, com ara les gàbies individuals i les gàbies-trampa, per atrapar porcs senglars en llocs que presenten dificultat per fer batudes. També l'aplicació de plans específics que permetin planificar actuacions en àrees concretes per a ser més eficients i actuar així també de manera preventiva.

L’evolució de les poblacions cinegètiques de senglars causa greus afectacions al sector primari, ja que aquests animals incrementen considerablement les pèrdues pels danys produïts a l’agricultura i a les pastures ramaderes.

D’altra banda, els senglars són responsables de gran part dels accidents de trànsit i d’atacs directes a persones, i també d’afectacions a la biodiversitat i hàbitats d’interès comunitari i infraestructures.