L'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

Salut es replanteja l'ampliació de l'hospital de Tortosa i l'alcaldessa carrega

El cost d'ampliar-lo es «dispara» | L'alcalde de l'Aldea ofereix el seu municipi

L'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT), en el punt de mira. El gerent de la regió sanitària a l'Ebre, Joan Nin, ha indicat que el cost de l'ampliació «s'ha disparat» i Salut es replanteja el projecte. Notícia que no ha sigut de bon gust a Tortosa i l'alcaldessa ha carregat durament contra el Departament de Salut.

Es valoren «altres opcions»

El pressupost del projecte per ampliar l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT) «s'ha disparat» de manera «important». El gerent de la regió sanitària a l'Ebre, Joan Nin, ha explicat que la comissió tècnica i política que avalua el projecte està reformulant-lo i quantificant-lo per decidir si és viable.

Aquestes comissions «valoren altres opcions» perquè el cost inicial, que era de 45 MEUR, «s'ha multiplicat». «No volem especular més i hem de donar una resposta basada en l'efectivitat per a l'usuari del territori», ha defensat Nin.

«La regió sanitària intentarà oferir la màxima eficiència i per ser resolutius hem de tenir estructures i recursos que ens donin aquesta complementarietat», ha apuntat el director de Salut a l'Ebre.

Dilluns es reuneix la comissió tècnica que estudia la «reformulació i reestructuració» de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i que està avaluant si pot tirar endavant el projecte per ampliar-lo, que es va presentar el desembre del 2020.

«Prendrem una decisió amb tots els elements sobre la taula perquè no volem especular més i hem de donar una resposta basada en l'efectivitat sanitària que necessita l'usuari i el territori», ha defensat Nin.

Primer projecte i els problemes

El projecte inicial planifica construir un edifici, oncològic i ambulatori, de 15.435 metres quadrats i amb un soterrani amb un aparcament de dues plantes per a 300 vehicles. El termini per executar-lo era de com a mínim cinc anys i es va pressupostar en 45 milions d'euros, però el cost, un cop asseguts tècnics urbanístics i patrimonials, s'està «disparant».

Un dels principals problemes logístics és que cal desplaçar el dipòsit d'aigua o la proximitat del nou edifici a les fortificacions emmurallades. «Cal veure tot això com es reordena i es valoren altres opcions perquè una cosa eren els possibles 45 MEUR que es van valorar i que potser ara s'han multiplicat», ha apuntat Nin, que no ha concretat si aquestes alternatives inclouen la construcció d'un hospital nou.

El gerent de la regió sanitària de l'Ebre ha assegurat que la solució que es prengui, amb criteris tècnics, econòmics i «pel bé de la regió», ha d'assegurar «l'eficiència» del sistema sanitari al perquè sigui «resolutiu» amb estructures i recursos que es donin «complementarietat».

Meritxell Roigé, esclata

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha carregat contra el Departament de Salut després que aquest dijous al matí el seu director territorial a les Terres de l'Ebre, Joan Nin, hagi anunciat que s'estan replantejant el projecte d'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta perquè el cost previst s'ha multiplicat.

«No s'ha comunicat a l'Ajuntament. És una manca de lleialtat i em semblaria molt greu que s'acabi confirmant», ha criticat. Roigé ha lamentat haver rebut la notícia a través dels mitjans tot i haver sol·licitat una reunió amb el conseller Josep Maria Argimon en el moment que aquest va prendre possessió del càrrec, el passat 8 de juny.

Precisament, Argimon té prevista dimecres una visita a Tortosa en la qual l'alcaldessa, segons ha anunciat, li posarà el tema sobre la taula. «Espero que ens informen que realment volen dur a terme l'ampliació prevista a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa, perquè en cas contrari es demostraria que no han tingut ni tenen cap intenció de fer cap nova inversió a Tortosa. No entendríem ni podem acceptar que el Govern torni a canviar de parer», ha declarat Roigé, visiblement molesta per l'existència d'una alternativa al projecte d'ampliació.

Segons ha recordat, el novembre passat, quan l'aleshores consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar la inversió per ampliar l'hospital Verge de la Cinta, ella mateixa va avisar que «no acceptaria més anuncis que fossen fum i que generessin frustració a la ciutadania i, per tant, esperem que el Govern actuï i que la setmana que ve ens doni resposta a les necessitats que té la salut a Tortosa, a l'hospital Verge de la Cinta».

Més llenya al foc

Per acabar d'afegir llenya al foc, aquest mateix dijous a la tarda l'alcalde de l'Aldea, Xavier Royo, ha ofert el seu municipi com a possible emplaçament d'un «nou hospital de referència de les Terres de l'Ebre».

«Des de l'Aldea, ens posem a disposició del Departament de Salut per valorar la possibilitat d'ubicar en un futur» aquest centre, ha manifestat Royo en un breu comunicat.