Pla general dels aerogeneradors en funcionament als parcs eòlics de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta

La Ponència de les Renovables desestima dos parcs eòlics de les Terres de l'Ebre

Ha donat llum verda a una central eòlica a Riba-roja d'Ebre i una planta solar a Móra d'Ebre | També tira enrere dos parcs solars a la Conca de Barbera i l'Alt Camp

La Ponència d'Energies Renovables va a per feina i en l'última sessió ha emès informes desfavorables per dos emplaçaments eòlics a les Terres de l'Ebre. En concret, un és el parc eòlic Ascó II, al municipi de Batea, i l'altre el Basses Roges 3, que comparteixen els municipis de Riba-roja d'Ebre i Almatret. El motiu principal per desestimar-ho és perque les centrals afecten zones d'especial protecció per a les aus (ZEPAI) i, en concret, a l'àliga cuabarrada.

El cas del parc eòlic que s'havia de situar a Riba-roja d'Ebre, el Basses Roges 3, es desaconsella la ubicació «per l'efecte acumulatiu de projectes a la zona» i l'impacte sobre el municipi i els elements del patrimoni natural d'Almatret. Al municipi de la Ribera d'Ebre, però, n'han donat una de cal i una d'arena després d'emetre un acord favorable a la central eòlica Basses Roges 2 (Riba-roja d'Ebre-Maials).

En una altra pàgina, se situen les dues plantes fotovoltaiques que s'havien d'instal·lar a les comarques ebrenques. L'òrgan tècnic ha emès un informe favorable per la planta fotovoltaica a Móra d'Ebre, mentre ha desestimat el parc solar a Caseres.

La Ponència assenyala que el parc eòlic Basses Roges 3  podria situar-se dins l'espai vital d'una parella d'àguiles daurades i, aquest fet, comportaria una disminució de la seva àrea. A més, apunten que el conjunt de parcs eòlics «suposen una notable afectació sobre el sòl de protecció especial del sistema de les serres dels Gorraptes-Almatret». En l'àmbit d'aquest projecte ja hi ha dos parcs eòlics propers en servei, Almatret i Els Escambrons i un amb autorització administrativa, el de Solans.  Així mateix, també hi ha 6 centrals en tràmit i 9 parcs eòlics també ho estan després d'obtenir la viabilitat prèvia de l'emplaçament.

La Ponència demana una avaluació de l'impacte acumulatiu, però en la mateixa sessió ha donat llum verda a Basses Roges 2. Ho accepta tot, menys un 1 dels 9 aerogeneradors (BR2-04) que afecta sòl de protecció especial. Així mateix, sol·licita un canvi de traçat de les línies elèctriques de 220 i 400 kV d'evacuació que aniran fins a la subestació d'Ascó.

D'altra banda, no es veu viable l'emplaçament d'una central solar a Caseres, però autoritza la ubicació del parc Móra d'Ebre de 3 MW, que promou l'empresa A Tort i a Dret Renovables. La planta fotovoltaica es projecta a les parcel·les 50 i 51 del polígon 11, i a les parcel·les 27 i 77 del polígon 19 de la capital de la Ribera d'Ebre. Ocuparà 4,34 hectàrees de terreny agrícola, actualment en desús.

Altres decisions al Camp de Tarragona

A la Conca de Barberà s'ha desestimat el parc solar El Francolí (l'Espluga de Francolí), i a l'Alt Camp el parc solar Els Puigs (Alió). Ha rebut un acord favorable la planta fotovoltaica Sol Salvador de la Selva del Camp (Baix Camp).