Arqueòlegs treballant al poblat ibèric de l'Assut de Tivenys.

Una porta monumental donava accés al poblet ibèric de l'Assut de Tivenys

La vint-i-unena campanya d'excavacions per part de la URV se centra l'entrada principal i una torre externa a la muralla
Una gran porta «monumentalitzada» presidia l'accés principal del poblat ibèric de l'Assut de Tivenys. Així ho han pogut constatar els arqueòlegs de la URV, que des d'aquest passat dilluns i fins el pròxim 11 de setembre treballen en la vint-i-unena campanya d'exacavacions al jaciment protohistòric, poblat entre els segles VII i II abans de la nostra era. Els treballs se centren en dos sectors: l'accés principal i una torre externa a la muralla, a la part alta del jaciment i molt a prop de la gran torre circular que es va descobrir en les primeres campanyes. La porta monumentalitzada formava part de la muralla semiciclòpea i incorporava un cos de guàrdia per controlar l'entrada, segons el director de les excavacions, Jordi Diloli.
 
La porta segons abunda l'investigador de la URV i responsable del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) podria haver estat bastida damunt d'una porta anterior «per transmetre una imatge de fortalesa i poder». Els arqueòlegs estan recollint ara tota la informació possible sobre el terreny per fer-ne una reconstrucció virtual. En el cas de la torre exterior a la muralla, els arqueòlegs volen saber quina era la seva funció exacta i el motiu pel qual es va situar fora de l'estructura defensiva.
 
«L'objectiu que ens hem marcat en la campanya d'enguany és obtenir més informació sobre aquests dos sectors que ja vam començar a excavar durant la campanya anterior», ha apuntat el mateix Diloli. La pandèmia de la Covid-19 ha obligat enguany a posposar fins setembre l'inici de la campanya. En els treballs participen entre 14 i 16 persones, entre membres del GRESEPIA i estudiants del Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica de la URV i la UAB, així com dels graus d'Història i Història de l'Art i Arqueologia de la mateixa URV.