L'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

La verola del mico ja ha arribat a les Terres de l'Ebre: anuncien els primers casos

Salut va comunicar la detecció dels primers casos d'aquesta malaltia aquest dimecres

Quan encara estem immersos (malgrat que no ho sembli) en l'emergència sanitària causada pel coronavirus, la verola del mico va arribar per tornar a posar-nos en alerta. Possiblement l'esgotament emocional de la població i també el fet que en cap cas es tractaria d'una malaltia de la intensitat com la Covid-19, han fet que la població de moment no es preocupi en excés per la verola del mico.

Tanmateix el seu avenç és innegable i ara ja ha arribat a la demarcació de Tarragona. Concretament, segons va explicar la gerent de l'Institut Català de la Salut, Maria Ferré, en roda de premsa, la verola del mico ja ha arribat a les Terres de l'Ebre.

Dos casos confirmats i un tercer sospitós

De moment hi hauria dos casos de verola del mico totalment confirmats, i se'n sospita d'un tercer. Salut ja ha activat tots els protocols per atendre els pacients que pateixin aquesta malaltia, tant als hospitals com als centres d'atenció primària.

La notícia arriba tot just després que dissabte passat el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, anunciés que l'expansió de la verola del mico representa una emergència de salut pública de preocupació internacional. 

L'OMS va decidir declarar l'emergència internacional després que s'hagin notificat més de 16.000 casos de verola del mico (monkeypox) en 75 països. El que registra més casos és l'estat espanyol. El maig es van començar a declarar casos en països on la malaltia no era endèmica. 

Catalunya inicia la vacunació de la verola del mico

També tot just fa una setmana que Catalunya va anunciar que començava a administrar la vacuna de la verola del mico a persones amb pràctiques sexuals d'alt risc per prevenir la infecció (preexposició) i a aquelles que hagin estat en contacte amb un cas i que puguin ser vulnerables —infants, dones embarassades i immunodeprimits— (postexposició).

Aquests són els criteris consensuats per administrar les 1.643 dosis assignades a Catalunya, de les 5.300 que de moment ha rebut l'estat espanyol. Les vacunes s'injectaran en tres centres de Barcelona i seran els serveis que contactaran prèviament amb aquestes persones per programar la cita.

Salut va confirmar dimecres passat 1.025 casos, la majoria d'homes entre 20 i 60 anys. L'estat espanyol és el país amb més casos notificats, 3.125.