La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la seva visita a Espai Test de Gandesa

El projecte Espai Test de la Terra Alta es posa en marxa a Gandesa

Servirà per testar activitats agrícoles i ramaderes i facilitar la incorporació de persones al camp

Gandesa  ha posat en marxa el projecte Espai Test de la Terra Alta. Aquest dijous s'ha presentat el nou espai que s'utilitzarà per provar activitats agrícoles i ramaderes amb l'objectiu que facilitin la incorporació de persones noves al camp.

El projecte engegat a la capital de la Terra Alta també vol prevenir incendis  i impulsar la figura del pastor. L'espai, de titularitat municipal, acull un tancat per una explotació semiintensiva per a la producció mixta de llet de cabres i carn de cabrit. Té una capacitat d'uns 300 caps de bestiar. 

La Diputació de Tarragona, a través del Pla d'Acció Municipal (PAM), ha destinat 30.000 euros al projecte. S'emmarca dins del grup d'iniciatives de foment de la sostenibilitat, l'economia circular i la prevenció dels incendis.

L'Espai Test de la Terra Alta contribuirà a impulsar l'economia local i reduir el despoblament. Així mateix, ajudarà a prevenir incendis forestals, ja que els ramats permetran mantenir els boscos nets.

«El nou Espai Test de Gandesa és un projecte d'innovació aplicada al sector primari amb el qual contribuïm a preservar aquest magnífic paisatge, desenvolupant l'economia circular i ajudant a frenar el despoblament», ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó durant la visita a l'espai.

Per la seva banda, l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha recalcat el caire innovador i pioner d'aquesta iniciativa que s'estendrà a altres indrets de la comarca.

Es tracta d'un projecte de bioeconomia emmarcat en les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. També s'incorpora al projecte 'PECT Pobles vius i actius' de la Diputació, el qual vol lluitar contra el despoblament  de les àrees rurals a través de dos àmbits d'actuació: la innovació social i l'especialització intel·ligent.

D'altra banda, l'ens supramunicipal participarà en el procés per dotar de pastors l'Espai Test.

Visita a la Pobla de Massaluca

La presidenta de la Diputació també ha visitat les obres d'urbanització del tram del passeig de la carretera de Bot a Gandesa i, posteriorment, s'ha desplaçat a la Pobla de Massaluca, on s'han fet obres de millora a la piscina municipal i a la coberta de l'escola.

Aquests tres projectes han estat finançats a través del PAM amb aportacions de 138.000, 43.937 i 45.937 euros, respectivament.