Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Michelle Butzbach, fundadora i membre del consell rector de la Cooperativa L'Enllaç de l'Ebre

L'ajuda dels promotors de crèdits sense interès posen a funcionar una cooperativa de l'Ebre

S'espera un allau de peticions després del descens pel Covid

La creació de nous negocis ha anat a la baixa per la Covid-19. Entitats com la Fundació Acció Solidària Contra l'Atur constaten aquest fet, ja que faciliten crèdits  sense interès per fer-ho possible.

Després de la disminució de les sol·licituds, ara preveuen un «allau» en els pròxims anys. Asseguren que ara «les condicions generals no són les millors per tirar endavant un projecte».

Els préstecs d'ASCA han permès engegar negocis, com la cooperativa de producció d'aliments de proximitat 'Enllaç de l'Ebre'. També hi ha el cas del taller de bicis 'La bici rota', a Barcelona.
 

'Enllaç de l'Ebre', un dels casos d'èxit

Recentment s'ha aprovat el projecte de la cooperativa  l'Enllaç de l'Ebre. Aquesta va néixer per fomentar la producció i el consum d'aliments ecològics de proximitat a les Terres de l'Ebre. Han creat una xarxa i eliminant intermediaris de la mà d'un projecte sense ànim de lucre.

Un grup de 40 socis van posar en marxa el projecte a finals de 2019. Inicialment, comptaven amb un capital social de 3.000 euros i una aportació de 950 euros. També van tenir una subvenció per pagar el sou de la coordinadora del projecte durant deu mesos. 

Van descartar demanar diners a entitats bancàries i van optar per ASCA. Se'ls va concedir un crèdit sense interessos de 20.000 euros per impulsar la seva activitat.

La cooperativa els havia de destinar a inversions. Van servir per condicionar la nau i comprar equipaments necessaris per a l'activitat. El mes de maig de 2020 van començar des d'unes dependències de lloguer a les instal·lacions de la Cooperativa de l'Aldea.

«Oferir llocs de treball al territori, no demanar als productors que baixi preus com les grans superfícies i posar un marge mínim per pagar les despeses», resumeix Michelle Butzbach, fundadora i membre del consell rector de la cooperativa. Aquest és un dels grans objectius de l'entitat.


El projecte va sorgir de la necessitat dels grups de consum de fer un canvi d'escala. Volen ser útils com a pont entre productors  i consumidors  del territori teixint una xarxa de distribució alimentària «participativa i sostenible».

D'una banda, amb la voluntat de dignificar l'activitat de la pagesia  i les productores. De l'altra,  facilitant l'accés a aquesta producció de qualitat i proximitat, a partir dels principis de la sobirania alimentària.

Enllaç de l'Ebre, a banda de la distribució al territori, treballa també amb empreses de Mercabarna i exporta els excedents d'alguns productes, com cireres  i cítrics. Aquests aliments arriben a països europeus com França, Holanda i Dinamarca.

Un any després de posar-se en marxa, ja hi ha 125 socis, la meitat dels quals són productors. També donen feina a tres treballadors i es vol professionalitzar la major part de la feina. Actualment, la cobreixen voluntàriament amb socis. 

Més de 19 milions d'euros en préstecs

La fundació  porta molts anys en funcionament. Al llarg dels últims 40 anys, la fundació ha donat 19,3 milions d'euros en préstecs sense interessos. Aquests van destinats a persones en exclusió social o amb una feina poc remunerada. 

Els negocis que s'han creat amb aquest finançament han generat 16.355 llocs de treball. Pel que fa el 2020, va concedir 320.792 euros en crèdits per a una trentena de projectes corresponent a 34 projectes que han creat 59 llocs de treball.