Membres d'entitats defensores del Delta aboquen sediments al riu Ebre en una acció de protesta

Protestes a les Terres de l'Ebre per reclamar canvis en el Pla Hidrològic

Membres d'entitats defensores del Delta aboquen sediments al riu Ebre en una acció de protesta a Deltebre

Aquest diumenge s'ha celebrat un acte de protesta a Deltebre per reclamar canvis en el Pla Hidrològic de l'Ebre. En l'acte hi han participat una vuitantena de persones, que han executat una acció simbòlica que consistia a abocar sediments al riu Ebre. L'acte ha estat organitzat per entitats defensores del Delta, com la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).

Entre les exigències dels organitzadors de l'acte hi ha la inclusió d'accions immediates per obrir les comportes de desguàs de les preses on queden retinguts els sediments que baixen riu avall. La protesta, com dèiem, ha consistit a abocar sediments al riu Ebre a l'altura de Deltebre, a la comarca del Baix Ebre. Concretament han abocat una vintena de cabassos de terra, d'uns deu quilos cadascun.

Tal com ha comentat Josep Juan, portaveu de l'Associació Sediments, els sediments abocats al riu s'han extret de la planta de l'Ampolla del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). «Són sediments que s'han desviat del riu Ebre i que els retornem perquè arribin al Delta de l'Ebre i s'hi quedin. Normalment, aquest material s'utilitza per reomplir canteres», ha assegurat Juan.

Una altra de les reivindicacions de les entitats que han organitzat l'acció és el buidatge periòdic dels embassaments a través de l'obertura de les comportes. Segons ha explicat Juan, aquest és el mètode més econòmic, però que no s'està plantejant per no involucrar Endesa. Això ha estat qualificat d'«inadmissible» per part del portaveu de l'Associació Sediments.


A més, els col·lectius que han aplegat una vuitantena de persones a Deltebre han reclamat un cabal ecològic suficient que faciliti la baixada de sediments riu avall. Això sí, tal com ha exposat Josep Juan, aquesta mesura s'hauria d'acompanyar amb una millor gestió del litoral i també més adequada. 

Anuncien que hi haurà més protestes en un futur

L'Associació Sediments, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, el Moviment Social del Delta de l'Ebre, Ecologistes en acció, l'Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre, GEPEC - EdC, Picampall i SEO Birdlife han estat els col·lectius que han organitzat aquesta acció de protesta a Deltebre. Ells mateixos ja han avisat que aquesta ha estat la primera acció, «però no l'última» que faran per reclamar la baixada de sediments al riu.