Els submarinistes anoten el nombre de nius de les sepieres de l'Ametlla de Mar

Prova pilot a l'Ametlla de Mar per afavorir la reproducció de sèpies i calamars

Les primeres sepieres a la costa calera es van instal·lar fa una setmana i els primers resultats són esperançadors

La Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar i l'empresa Plàncton Diving impulsen el projecte 'Calasèpia', una prova pilot que té l'objectiu d'afavorir la reproducció de sèpies i calamars a la costa calera. Cada sepiera consta d'una corda de cent metres on es lliguen manats de llentiscles per propiciar que els cefalòpodes dipositin els ous, a una profunditat d'entre set i quinze metres.

Un dia després de la instal·lació, els submarinistes van comprovar que els animals ja s'hi havien instal·lat. Segons la codirectora de Plàncton Diving, Eli Bonfill, la sobrepesca i el canvi climàtic han afectat la fauna marina, incloses sèpies i calamars. Per la seva part, la Confraria de Pescadors confia que la prova també beneficiï altres espècies del fons marí.

El projecte 'Calasèpia' s'inspira en una iniciativa similar engegada a la Costa Brava, que rep el nom de Projecte Sèpia.

La instal·lació de les primeres sepieres es va fer fa una setmana

Les dues primeres sepieres a l'Ametlla de Mar es van instal·lar fa tot just una setmana en dos punts de la costa: una entre la Cala Vidre i el Cap Sant Jordi i l'altra entre la Cala Llobeta i Calafató, dues zones sorrenques. La primera de les instal·lacions està col·locada a uns set metres de profunditat, de manera que es pot veure fàcilment amb un equip d'snorkel, mentre que la segona sepiera només es pot visitar per submarinistes.

De fet, aquesta és una de les tasques que es duran a terme al llarg de tot l'estiu, tal com ha apuntat Eli Bonfill. A través d'immersions, proposaran als submarinistes «convertir-se en científics per un dia». A banda de bussejar pel fons marí de la costa calera, també se'ls farà una xerrada prèvia sobre els cefalòpodes i se'ls proporcionarà una sèrie de materials per fer un recompte de nius de sèpies i calamars-

La voluntat és fer aquest seguiment un cop per setmana i recollir les dades fins finals d'estiu, quan està previst retirar aquests elements del fons del mar. En aqust sentit, aquest divendres un grup de submarinistes aficionats i membres de Plàncton Diving van revisar les instal·lacions de les primeres sepieres, que ja amaguen nous de cefalòpodes.

La Confraria de Pescadors també col·labora en la iniciativa

La Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar s'ha encarregat de la part administrativa i burocràtica del projecte, alhora que han donat un cop de mà en el muntatge de les sepieres. Amb una inversió «senzilla», l'organisme també ha facilitat el material necessari per construir aquests elements. Tot i que diversos pescadors es van interessar per la iniciativa, finalment l'embarcació Galdiri II d'Abel Llambrich ha participat activament en el calament.

La secretària de la confraria, Isabel Betoret, ha assenyalat que la prova pilot permetrà determinar si les zones rocoses on s'han fixat les sepieres propicien la reproducció d'aquestes espècies. A la vegada, Betoret ha celebrat que si s'aconsegueixen els resultats esperats, suposarà un benefici tant per als pescadors com per al conjunt de la biodiversitat.