El Poble Vell de Corbera d'Ebre

Recuperen les restes òssies de set persones mortes durant la Guerra Civil a l'Ebre

Han estat localitzades en una zona de trinxeres del mas de la Pila, al terme municipal de Corbera d'Ebre

Noves restes òssies de la Guerra Civil han estat recuperades a la Terra Alta, en el marc d'un treball arqueològic del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Concretament, s'han localitzat les restes òssies de set persones no identificades, que probablement eren soldats republicans, a les trinxeres del mas de la Pila, al terme municipal de Corbera d'Ebre.

Els treballs en aquesta zona van començar el passat mes de març i s'han allargat durant un mes. En aquest sentit, les excavacions es van fer en aquest punt després que es descobrissin restes humanes superficials en una zona boscosa que havia patit un incendi. En els deu metres lineals de trinxeres que s'han excavat també s’han trobat diverses restes materials, de munició i metralla.

Això, segons ha explicat el Departament de Justícia en un comunicat, dona indicis de la presència de brigadistes internacionals en aquesta zona. Una vegada s'han recuperat les restes òssies, aquestes se sotmetran a estudis arqueològics, antropològics i genètics per intentar la seva identificació.

Una zona que va ser escenari de combats intensos durant la Batalla de l'Ebre

Cal recordar que a la zona de Corbera d’Ebre s’han documentat diverses línies de trinxera, ja que el municipi va ser escenari de combats molt intensos durant la Batalla de l'Ebre. En aquest sentit, segons del Departament de Justícia ha explicat que els cossos trobats podrien correspondre als mesos d'agost i setembre de 1938.

Al mas de la Pila, l'any 2008 es va fer una primera prospecció i recollida de restes òssies humanes superficials en tres sectors de la zona. Amb les dues intervencions d'enguany, en total s'han fet cinc intervencions. En aquest sentit, Justícia no descarta que en el futur puguin aparèixer més restes.

Justícia ha registrat 36 informacions sobre restes òssies a Catalunya els dos darrers anys

El Departament de Justícia ha explicat que entre 2021 i 2022 s'han registrat 36 informacions sobre restes òssies descobertes en superfície a tot Catalunya, presumptament relacionades amb la Guerra Civil.

En aquest sentit, durant l'any 2021, quatre de les sis actuacions d'excavació han estat relacionades amb recollides de restes òssies trobades en superfície. En aquestes actuacions, els equips d'arqueòlegs van determinar l'existència de fosses.