Pla detall d'una de les plaques franquistes retirades en un immobles de Sant Carles de la Ràpita.

Retiren les plaques franquistes de tretze edificis d'habitatges de Sant Carles de la Ràpita

Els propietaris eliminen els símbols de la via pública per donar compliment a la Llei de Memòria Històrica

La retirada de les plaques franquistes que quedaven encara en tretze edificis d'habitatges de Sant Carles de la Ràpita ha permès completar el procés d'eliminació d'aquesta simbologia de la via pública i donar compliment a la Llei de Memòria Històrica, segons ha anunciat l'Ajuntament. El consistori va remetre, fa pocs mesos, un requeriment a les comunitats de propietaris dels immobles on se situaven les plaques de simbologia franquista per informar-los de la retirada d’aquestes. Passat el termini, han estat els mateixos propietaris qui han retirat cadascuna de les plaques, tot i que tenien a la seva disposició els serveis tècnics municipals per efectuar-ho.

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, ha agraït als propietaris que hagin pres la iniciativa després de rebre el requeriment. També ha subratllat que la retirada dels símbols franquistes «demostra que la Ràpita es desvincula de qualsevol lligam amb la dictadura i es posiciona totalment en contra del feixisme».

La norma determinava que no poden haver elements d’aquest tipus a la via pública i determina que les administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.

Un cop retirades les plaques dels edificis, després que l'any 2017 el consistori fes treure la creu franquista de la Torreta, actualment no hi ha constància de cap element més d'aquestes característiques a la via pública de la població.