Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'extracció de llots tòxics del pantà de Flix es reprèn tres anys després

El secretari d'Estat de Medi Ambient evita donar terminis i assegura que les màquines no marxaran fins que es completi definitivament l'obra

Imatge del secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, a l'esquerra, acompanyat per l'alcalde de Flix, Marc Mur | ACN

 

Tres anys després que el govern espanyol del Partit Popular i l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) donessin per finalitzada la descontaminació del pantà de Flix, a la comarca de la Ribera d'Ebre, el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha oficialitzat la represa de les actuacions en una visita a les obres.

La primera fase, segons ha recordat, va deixar al fons de l'embassament 80.000 metres cúbics de llots tòxics a la llera. Ara, amb els treballs encarregats a l'empresa pública Tragsa per 44,65 milions d'euros, l'actual govern espanyol assegura que no marxarà de Flix fins a completar una operació que, si és necessari, allargarà més enllà dels divuit mesos previstos.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

L'Ajuntament de Flix celebra la iniciativa

L'Ajuntament de Flix, per la seva part, ha celebrat aquest plantejament així com el fet que el govern espanyol hagi acceptat aplicar mesures més estrictes per controlar les emissions atmosfèriques.

Imatge del pantà de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros | ACN

 

FCC va complir correctament, segons l'arbitratge

El laude arbitral, que es va dur a terme a la Cort d'Arbitratge de Madrid, va resoldre la setmana passada que FCC va complir «correctament amb les seves obligacions contractuals» en els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix i que va seguir les instruccions de la direcció d'obra designada per Acuamed.

Ara, la Cort condemna l'empresa estatal a pagar gairebé 1,8 milions d'euros pels perjudicis ocasionats en aquest procés de rescissió de contracte, però FCC li reclamarà 60 milions d'euros més pel sobrecost que va tenir l'actuació. El laude també va resoldre que el compromís amb la constructora no preveia la depuració de les aigües confinades al pantà. Acuamed va assegurar a l'Ajuntament de Flix que la decisió de l'arbitratge no afecta la represa dels treballs de descontaminació que queden pendents.