Un dels canals oberts pel Filomena a la barra del Trabucador, amb la badia dels Alfacs al fons

El delta de l'Ebre espera l'aportació de sorres a les zones més fràgils

L'informe d'impacte ambiental de l'obra supera el tràmit d'informació pública | El dijous es reuniran el govern català i l'espanyol

L'Estat i la Generalitat han convocat una reunió bilateral per aquest dijous. El Govern català confia que en aquesta es concreti l'inici de les actuacions per reforçar les zones més fràgils del delta de l'Ebre contra les habituals llevantades de l'hivern. 

L'obra que es vol fer preveu aportar 385.000 metres cúbics de sorres. En concret, els punts on es volen abocar són el Trabucador, la Marquesa i l'illa de Buda. Per executar aquestes tasques hi ha un pressupost d'uns quatre milions d'euros i un termini d'execució de quatre mesos, però arriba en temps de descompte.

L'informe d'impacte ambiental ha superat el tràmit d'exposició pública, ja que va acabar el passat 18 de novembre. «El Ministeri determinarà les mesures arran dels informes de 25 identitats i dijous ja podrà compartir les previsions que té», ha apuntat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó.

L'informe d'impacte ambiental va ser un requeriment del Govern al Ministeri per a la Transició Ecològica per poder executar les obres preventives de reforç al litoral deltaic aquesta tardor, però el tràmit ha retardat l'actuació. Salvadó ha assegurat que era un requisit perquè fos «un procés més blindat jurídicament» i que ja ha superat el període d'informació pública.

Ara s'espera que dijous s'indiqui la data d'inici de les obres. «Espero que d'una vegada per totes puguem garantir el moviment de sorres efectiu com a primera actuació», ha dit Salvadó.

La Taula de Consens del Delta va advertir que les obres s'havien d'iniciar abans del mes de desembre perquè es poguessin executar sense afectar a la nidificació d'espècies protegides de cara a la primavera —el termini d'execució són 4 mesos—.

El Govern també té dues partides de 6 MEUR, una dels pressupostos 2020 i l'altra inclosa als nous comptes de la Generalitat, per actuar al Delta. La Taula va proposar al Govern que la partida de 2020 es destini als projectes per mobilitzar sediments o a la redacció del Pla Xarxa Natura 2000, supeditada a la creació de l'Agència de la Natura.

Ajuts pel Gloria i entitats

Salvadó també ha explicat que el passat 24 de novembre es va publicar la resolució definitiva dels ajuts pels danys del temporal Gloria, dels quals s'han atorgat a les Terres de l'Ebre la quantia de pràcticament 1,6 MEUR als consistoris que ho van sol·licitar.

També s'han aprovat tres línies per ajuts de Treball i Formació del SOC, 614.000 euros per a joves tutelats, 633.000 euros per a entitats sense ànim de lucre, i 957.000 euros per a entitats locals.