Gots reutilitzables de Riba-roja d'Ebre

Riba-roja d'Ebre estalvia 200 quilos de plàstic amb un got reutilitzable per la Festa Major

L'Ajuntament considera que aquesta mesura és un «petit gest de gran valor»

D'aquí a poc menys de vint dies, el divendres 23 d'agost, comença la Festa Major d'estiu en honor Sant Bartomeu a Riba-roja d'Ebre, que s'allargarà fins al dia 28 d'agost. Amb motiu de la festivitat,  l'Ajuntament ha promogut una iniciativa sostenible i respectuosa amb el medi ambient  que, en paraules de la regidora de Joventut, Maria Franquet, i el regidor de Medi Ambient, Lluís Busom, «és una animalada».  Es tracta de la incorporació del got reutilitzable, una mesura amb què el consistori vol estalviar 200 quilograms de plàstic d'un sol ús.

La previsió supera els 6.000 gots reutilitzables

La idea de valdre's d'aquests envasos,  cada cop més utilitzats en festes i actes populars,  va sorgir en una de les reunions preparatòries de la Festa Major. En arribar el torn per fer la previsió de compra dels gots de plàstic que l'Ajuntament dóna en els actes en què es dóna algun tipus de beguda, com al sopar de producte local 'Menja't', el Carnaval d'estiu, els que se serveixen en alguns espectacles o activitats i el més d'un miler de gots que s'utilitzen durant les festes que cada nit durant una setmana se celebren, l'equip de govern va fer càlculs.

«En cada acte s'utilitzen uns 500 gots.  Vam fer números: vam pesar un got de plàstic com el que s'utilitza i multiplicat per la previsió de gots que utilitzarem, el resultat van ser fins a 200 quilograms de plàstic»,  assegura Maria Franquet. D'aquesta manera, segons les previsions, s'utilitzaran més de 6.000 gots, amb un pes aproximat de 30 grams cadascun d'ells.

El got, de color lila, referent a la lluita feminista

El got reutilitzable, que no serà retornable,  es vendrà a un euro a la barra del ball i dels actes i anirà inclòs amb el tiquet del Menja't. El seu disseny segueix la línia de la marca local Som Riba-roja, que llueix els atributs del municipi: Som Cultura Viva, Som Qualitat, Som Medi Ambient, Som Figots i Figotes i, ara, Som Reciclatge. I a més, per aquesta primera edició, lluirà el color lila, associat a la lluita feminista i de l'erradicació del sexisme,  ja que aquesta també serà una altra de les novetats destacades de les festes d'enguany.

«Un petit gest de gran valor»

La intenció del consistori és elaborar un nou disseny del got reutilitzable cada any, i així estrenar-lo en cada edició de la Festa Major. Es tracta de «fer més sostenibles les nostres festes majors amb un petit gest de gran valor com aquest, amb el qual tots podem contribuir a frenar el canvi climàtic», afirma Busom, regidor de Medi Ambient, que aprofita per recordar que «no tan sols són els 300 quilos de plàstic que es deixaran de consumir,  és també l'energia que es necessita per a la seva producció a la Xina, el combustible i la contaminació del seu transport  i la gestió posterior del residu plàstic».