L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, al costat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a l'Ajuntament de Tortosa

El nou hospital de referència que hi haurà a les Terres de l'Ebre: Salut fa la petició

Han demanat una superfície d'edificabilitat de 50.000 m2 amb accés a peu i en transport públic a l'Ajuntament de Tortosa

Les Terres de l'Ebre tindran un nou hospital de referència. Aquest dimarts, el departament de Salut ha fet arribar a l'Ajuntament de Tortosa la petició formal dels terrenys per construir-lo.

En concret, Salut ha fixat que les característiques dels terrenys han de tenir una superfície de 40.000 metres quadrats amb una edificabilitat de 50.000 metres quadrats, segons ha informat l'ACN. A més, els terrenys han de tenir una bona connexió a la xarxa viària així com accessibilitat a peu des del nucli urbà i en transport públic.

El consistori respondrà la petició immediatament, aquesta mateixa setmana. Tal com va avançar l'alcaldessa Meritxell Roigé, oferirà uns terrenys de 73.000 metres quadrats del pla parcial Camí de Roquetes de Tortosa, que compleixen amb tots aquests requisits.

Es licitarà a partir del 2025

Els terrenys del pla parcial Camí de Roquetes tenen parcialment la qualificació de sòl urbà residencial. L'Ajuntament de Tortosa iniciarà la modificació urbanística del POUM perquè siguin terrenys per a equipaments, un tràmit àgil i ràpid que pot estar llest en dos o tres mesos.

Un cop el plenari faci l'aprovació inicial i provisional de la modificació, Urbanisme n'ha de donar el vistiplau definitiu.

La setmana passada, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar que el projecte per fer el nou hospital es licitarà a partir del 2025. La concreció del compromís va fer que l'alcaldessa de Tortosa oferís aquests terrenys per construir el nou centre hospitalari de referència.

En els mesos que s'ha allargat el debat sobre les possibilitats d'executar un nou hospital a Tortosa, Roigé havia defensat que oferiria els terrenys adequats si Salut feia la petició formalment. 

Abans, l'ampliació del Verge de la Cinta

Salut fa ben poc que va anunciar les actuacions que el departament va decidir fer a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Després de 46 anys de funcionament, hi ha greus mancances i dificultats d'accés i aparcaments, entre molts altres dèficits.

Per tot plegat, es farà un nou edifici assistencial de 5.500 metres quadrats, es remodelarà l'àrea quirúrgica (1.800 metres quadrats) i una part tècnica de 1.500 metres quadrats més. En aquest mòdul, de quatre plantes i d'obra nova, s'hi ubicarà un nou bloc quirúrgic amb cinc o sis quiròfans, consultes externes i part de l'hospital de dia.

Es licitarà obra i projecte alhora, aquest estiu, per «anar més ràpid» i escurçar els terminis «gairebé dos anys». Es preveu que pugui estar en funcionament a mitjans del 2025.

A part, els pròxims mesos es construirà també un pàrquing provisional de quatre plantes al fossar, amb capacitat per a 425 vehicles, una obra que té un cost de 4 MEUR –a més de les dues plantes d'aparcament soterrat que tindrà el nou edifici.

L'ampliació comptarà amb un nucli d'ascensors, que salvarà el desnivell existent fins al centre urbà de Tortosa, per tal de potenciar l'accés de vianants a l'hospital, però no es preveu fer el nou centre oncològic i traslladar l'accelerador lineal que ja funciona a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, fet pel qual no caldrà moure el principal dipòsit d'aigua de la ciutat, un dels principals entrebancs que calia solucionar per desplegar tot el projecte.