Pescadors de Sant Carles de la Ràpita van atrapar accidentalment dos exemplars de tortuga babaua amb les seves xarxes de pesca. Els treballadors, que es trobaven pescant davant la costa del Montsià, van trobar els dos animals en el moment de recollir les xarxes quan ja finalitzaven la jornada. Tal com indica el protocol per aquestes ocasions, es va alertar als Agents Rurals de la troballa per tal que un cop a terra aquests es fessin càrrec dels animals i fossin traslladats a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM).
Antigament els pescadors tenien permís per alliberar les tortugues de nou al mar si aquestes no presentaven cap mena de ferida; un protocol que es va canviar perquè els Agents Rurals van detectar que molts d'aquests animals morien tot i no presentar cap lesió en aparença.
El nou protocol salva entre 60 i 70 tortugues a l'any
Segons han explicat els Agents Rurals a TarragonaDigital, les tortugues marines que queden atrapades a les xarxes dels pescadors poden patir greus conseqüències en ser atrapades. Aquests animals pateixen una descompressió accelerada en el moment de recollida de les xarxes, que les fa canviar sobtadament de la pressió de les profunditats a la de la superfície; un fet que molt sovint resulta mortal.
D'aquesta manera, els Agents Rurals, juntament amb la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins van signar un conveni amb les diferents Confraries de Pescadors, per tal d'assegurar un nou protocol que evités la mort d'aquests animals.
Amb el nou protocol, els mariners han de traslladar amb cura les tortugues que atrapin accidentalment cap al port i avisar als Agents Rurals per tal que s'ocupin de fer arribar els animals al Centre de Recuperació del CRAM, a Barcelona. Allí els biòlegs i veterinaris del centre tracten les tortugues amb una cambra hiperbàrica que les ajuda a recuperar-se dels efectes de la descompressió. Una mesura que segons han informat els Agents Rurals en aquest mitjà, salva entre 60 i 70 tortugues marines a l'any; uns animals que abans apareixien morts al llarg de la costa de Catalunya.