Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Part dels manifestants a la concentració del sector de la cultura a Tortosa

El sector cultural de l'Ebre denuncia que està tocat de mort amb una concentració amb més de 200 persones

Artistes i treballadors culturals es vesteixen de dol i silencien els instruments per alertar que els aboquen a la ruïna

El sector cultural de les Terres de l'Ebre està de dol i aquest dimecres ho ha evidenciat amb una concentració a Tortosa (Baix Ebre) on hi han participat més de 200 persones. Vestits majoritàriament de negre per mostrar-se de dol i amb els instruments i estris a les mans han denunciat que els estan abocant a la ruïna.

Artistes, ensenyants i personal tècnic del món de la cultura han rebut el suport d'usuaris i persones d'altres sectors greument afectats per les retallades i prohibicions per la Covid-19. Després d'un manifest en què no han estalviat crítiques als tractes de favor de l'església, a empreses com la del Castor o la Casa Reial, s'ha fet un minut de silenci. Només algunes tímides jotes s'han cantat per musicar la denúncia. 

La cultura ebrenca, de «dol»

La concentració en defensa del sector cultural de l'Ebre ha estat «un èxit» amb la participació de més de 200 persones aquest dimecres al matí. Amb la distància de seguretat marcada amb creus a terra, a la plaça Barcelona de Tortosa no hi ha cabut tothom. Com han fet bona part dels assistents, els organitzadors havien fet una crida a acudir-hi vestits de negre per expressar que el món de la Cultura està de dol  i tocat de mort. Però també s'ha fet evident que no és l'únic sector que està passant greus dificultats per les restriccions i prohibicions per la covid i aquest dimecres s'han sumat a la protesta molts ciutadans i treballadors de diversos àmbits.

«No es tracta de quin sector és el més perjudicat. Amb el que ens estan fent es tracta d'un gran sector que formen tots aquells a qui el no treballar li suposa anar a la ruïna. El país ho està entenent i pensem que és el moment de dir prou», ha defensat Artur Gaya, músic i portaveu dels impulsors de la protesta.

Abans de l'arrencada de l'acte i aprofitant que els músics portaven els seus instruments, un petit grup ha amenitzat l'espera amb els cants d'algunes jotes denúncia i també alguna de les cançons populars de l'Ebre, com 'La Farola'. En canvi, un cop situat tothom al seu lloc, distanciats i amb mascareta, el silenci ha estat el protagonista. David Mateu, professor del Conservatori de Música de Tortosa, ha estat l'encarregat de llegir el manifest. Amb el seu violí a la mà ha llegit el text en el qual hi ha hagut crítiques al greuge de mantenir sectors com la cultura o l'hostaleria amb la persiana baixada, mentre es permeten beatificacions multitudinàries a la Sagrada Família, es retornen indemnitzacions multimilionàries a l'exconcessionària del projecte de gas Castor, o s'augmenta la dotació de la Casa Reial.

En el manifest han denunciat l'escàs pressupost que destinen els governs a ajudar el sector cultural català, dotació «a anys llum» de la d'altres països europeus, i han reivindicat que es calculi «el valor real de l'impacte en cadena de la Cultura». «Les limitacions que la política està imposant a la Cultura no són més que el resultat d'un arrelat desconeixement, incomprensió, manca de sensibilitat i respecte cap a un sector essencial de la societat», ha llegit Mateu.

La situació límit dels treballadors culturals, després de gairebé vuit mesos d'inactivitat, a les Terres de l'Ebre s'agreuja amb les limitacions de mobilitat amb el País Valencià o l'Aragó, la manca d'equipaments culturals públics i privats, la dispersió geogràfica i les seves especificitats i l'endèmica infradotació pressupostària per al sector. Per tot això, han demanat que es reverteixi les injustes mesures restrictives i ajuts directes i indirectes a les persones que depenen del sector.

L'acte ha acabat amb un minut de silenci amb els instruments i estris de treball alçats i s'ha donat per acabat amb crits de la 'Cultura és Treball' i 'Tots som Cultura', lemes que també s'han pogut veure en les pancartes que alguns participants han mostrat a títol individual.