Imatge d'un cartell de cribratge massiu de covid-19 i una cua amb gent jove

Els macrobrots comencen a tensar el sistema sanitari de l'Ebre: «preocupant»

El delegat del Govern crida a contenir la interacció social | Es fa seguiment a un centre del Perelló i un d'Ulldecona

Les Terres de l'Ebre estan vivint uns moments complicats a causa de la covid-19. El sistema sanitari assistencial del territori pateix «cert tensament» arran de l'evolució «preocupant» de la pandèmia. El risc de rebrot s'ha enfilat als 368 punts i la velocitat de reproducció és d'1,46. 

Actualment hi ha 22 persones ingressades per covid, tres a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús i 19 a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. La Unitat de Cures Intensives (UCI) del Verge de la Cinta s'acosta a la plena ocupació amb 12 llits ocupats, cinc d'ells de pacients amb la covid. 

«Estem en un marge molt curt de maniobra amb el model convencional», ha assenyalat el delegat del Govern a l'Ebre, Albert Salvadó. «Cal responsabilitat, trasllado preocupació, però no alarmisme davant unes dates on s'incrementa el contacte social», ha afegit.

Davant la tendència que els índexs pandèmics vagin empitjorant els pròxims dies i setmanes, Salvadó, ha demanat «responsabilitat, sensatesa i coneixement» a la ciutadania perquè durant el pont de la Puríssima i les festes de Nadal s'evitin les trobades «multitudinàries».

D'altra banda, també ha advertit que «els dinars d'empresa i trobades amb molta gent no és ara el més sensat i és letal per contenir la pandèmia».

Protecció en l'àmbit comunitari

«L'important» percentatge de la vacunació a les Terres de l'Ebre ha estat remarcat per Salvadó. Explica que aquest fet dona una protecció en l'àmbit comunitari que no existia en onades anteriors que s'han viscut al territori. 

Les quatre comarques ebrenques superen el 80% de la població amb la pauta completa del vaccí. A més, a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, el percentatge supera el 85%. Així mateix, el 73% dels adolescents entre 12 i 15 anys s'han vacunat amb les dues dosis.

El delegat del Govern ha fet una crida per seguir augmentant aquests percentatges. Paral·lelament, també un 49% de la ciutadania ebrenca s'ha posat la vacuna de la grip.

Salut fa seguiment de dos brots

Salut ha detectat un parell d'importants brots als centres educatius de les Terres de l'Ebre. S'està fent seguiment a un brot que afecta l'escola institut del Perelló, al Baix Ebre. En aquest centre es va fer un cribratge massiu, amb 300 PCR, dels quals «pocs» van resultar positius.

També es fa seguiment d'un brot que afecta el centre escolar d'Ulldecona, al Montsià. D'altra banda, sis professionals sanitaris s'han contagiat.