Ascó celebra la Festa Major d'hivern 2020!

La Festa Major de Sant Antoni 2021 d'Ascó queda suspesa per la Covid-19

Els majorals i el clavari han anunciat que hi haurà activitats telemàtiques amb el suport de la televisió local

La situació actual de la pandèmia i la incertesa que es viu amb l'evolució de la mateixa ha provocat la suspensió de la Festa Major de Sant Antoni l'any 2021 a Ascó. Els organitzadors —majorals, clavari i mossèn— de la Festa Patrimonial d'Interès Nacional del municipi de la Ribera d'Ebre així ho han anunciat en una entrevista a Vídeo Ascó Televisió, on han manifestat que és «impossible» fer-ho, sent una festa que es viu al carrer.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Un Sant Antoni diferent

La plaça  de l'Església plena de gom a gom; el circuit preparat per les tradicionals 'corrides' de cavalls, matxos i rucs; la foguera a foc viu durant cada dia de la festa i les jotes  que no paren de sonar durant totes les tardes fins ben tocada la mitjanit. Ascó  aquest 2021  no podrà viure la Festa Major de Sant Antoni per la situació causada per la Covid-19. 

Quan falten un parell de mesos per la seva celebració s'ha confirmat la notícia, però ja des de la primera onada al març era una opció que es barallava. La segona onada que va començar a l'estiu amb la suspensió de la Festa Major d'agost i les actuals mesures sanitàries per prevenir la Covid portaven cap a un escenari complicat, però no va ser fins a saber que se suspenia la Fira de Nadal del municipi a principis de desembre que no es va fer el pas de suspendre definitivament Sant Antoni 2021.

Els organitzadors de la festa argumenten que «es fa dur» no poder celebrar Sant Antoni, ja que «com asconencs, la tenim com la millor festa». D'altra banda, consideren que s'ha de mirar la part «positiva» que ens dona poder fer activitats de forma telemàtica. Pel que fa a la imatge del sant, que està a casa del clavari durant tot l'any, durant els dies de la festa estarà a l'església  asconenca, si l'activitat ho permet.

Una de les parts fonamentals de la festa de Sant Antoni són el clavari  i majorals, organitzadors juntament amb el mossèn, els quals cada tres anys donen el relleu als tres següents. En aquest sentit, el 2021 era la segona edició que havien de fer els actuals majorals i, segons han declarat a la televisió local asconenca, després de debatre-ho amb el consistori es va decidir no perdre l'any i seran els responsables de la Festa Patrimonial d'Interès Nacional fins al 2023, quan donin pas als següents.

Algunes activitats per no perdre la tradició

L'essència de la festa no estarà present durant els dies que envolten Sant Antoni el 17 de gener, però la proposta de fer alguna activitat simbòlica de forma telemàtica, sí. Els clavaris i majorals, tot i no desvelar quines seran, han explicat que s'han preparat diverses activitats i comptaran amb el suport de VAT. Sí que han confirmat el concurs de dibuixos de Sant Antoni per als nens i nenes. 

També han anunciat que hi haurà a la venda les dessuadores de Sant Antoni que ja es van poder comprar enguany, així com la resta de marxandatge  que tenen. Com a novetat, també hi haurà les mascaretes oficials de la festa. Es podran aconseguir enviant un correu electrònic a majorals@santantoniasco.org o a l'Instagram @sant_antoniasco.