Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de l'skyline d'Amposta amb el pont penjant

Telefònica encén la xarxa 5G a Amposta

La xarxa mòbil de cinquena generació de la companyia ja arriba al 83% de la població catalana

Telefònica ha encès aquest dimecres la xarxa 5G a Amposta. La ciutadania i les empreses de la capital del Montsià ja tenen la cobertura mòbil de cinquena generació desplegada per la companyia, que arriba ja a 236 municipis, el 83% de la població catalana. L'alcalde Adam Tomàs ha destacat que amb el 5G «se situa Amposta al mapa» i «es connecta la ciutat de forma ràpida amb tot el món». El 5G permet «una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per a connectar a milions de dispositius». També permet construir «ciutats intel·ligents, agilitza els serveis d'emergència i afavoreix la mobilitat».

Els municipis que tenen cobertura 5G com és el cas ja d'Amposta poden gestionar els problemes de trànsit a través del cotxe connectat, augmentar la seguretat pública amb sistemes d'identificació immediata, que alerten a les autoritats de situacions perilloses com són els accidents, i desplegar «la Internet de les coses» per a fer les ciutats més netes, eficients energèticament i amb edificis intel·ligents.

Com ha remarcat l'alcalde, per a Amposta suposa més competitivitat i més serveis per a les empreses i la ciutadania, sobretot amb el teletreball consolidant-se com una eina important. La cobertura 5G a la capital del Montsià arriba a més del  81% de la població. Telefònica ha desplegat les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús de 4G i 5G. En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Non Stand Alone) i quan la tecnologia estigui plenament disponible després de l'estandardització, es desplegarà la xarxa 5G SA (Stand Alone). La companyia ha fet ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.

Per als clients particulars el 5G permet descarregar una pel·lícula en segons o gaudir de retransmissions esportives  en directe i amb experiències 360 graus, per veure la pista des de qualsevol angle. El 5G permetrà jugar al telèfon mòbil com si es fes des de casa amb connexió de fibra òptica.

Les empreses tenen a disposició el servei Multiaccess Edge Computing, un servei a ultra baixa latència i més capacitat de còmput. També se'ls ofereixen les xarxes privades 5G, el IoT massiu i les comunicacions crítiques, a més de la virtualització de la xarxa que facilita utilitzar els recursos de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.