Imatge del termòmetre d'una farmàcia que marca 43 graus.

La temperatura més alta durant l'onada de calor va ser a l'Ebre: un autèntic infern

El passat dimecres, els termòmetres a Riba-roja d'Ebre van superar els 43 graus

La primera onada de calor de l'any a Catalunya ha deixat temperatures superiors als 43 graus, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre el dimecres 15 de juny i el dissabte 18, el país s'ha vist plenament afectat per una massa d'aire provinent del nord de l'Àfrica que ha provocat una onada de calor, amb valors de temperatura màxima de fins a 43 graus als sectors tradicionalment més càlids de l'interior i en trams del prelitoral.

Segons el Meteocat, la temperatura més alta de l'onada de calor a tot Catalunya es va enregistrar el dimecres a Riba-roja d'Ebre, a la comarca de la Ribera d'Ebre, amb 43,1 graus. En aquest sentit, durant l'episodi, 17 punts de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (Xema) de Catalunya han superat els 40 graus durant els quatre dies que ha durat l'episodi.

Valors inèdits per una primera quinzena de juny

L'episodi d'onada de calor, segons ha explicat el Meteocat, ha suposat pocs rècords de temperatura màxima, ja que durant l'onada de calor de finals de juny del 2019 les màximes van ser més altes. Això sí, des del Servei Meteorològic de Catalunya han subratllat que 42 o 43 graus durant una primera quinzena de juny són valors inèdits.

En aquest sentit, el Meteocat ha manifestat que temperatures de 43 graus de màxima han estat «històricament molt rars» a Catalunya, tot i que s'han assolit recentment durant l'agost del 2021, el juny del 2019 i el juliol del 2015. Anteriorment, cal retrocedir fins al juliol del 1994 per trobar valors tan elevats en algun punt del país.

Alguns punts de Ponent han superat els 40 graus durant quatre dies consecutius

Durant l'onada de calor d'aquest mes de juny, i com ja va passar durant l'onada de calor del juny del 2019 i de mitjan agost del 2021, alguns punts de les comarques de Ponent han superat els 40 graus durant quatre dies consecutius, entre dimecres i dissabte. És el cas de la ciutat de Lleida (Segrià) o de Baldomar (Noguera).

Així mateix, en aquests quatre dies que s'ha allargat l'episodi, sis de les 152 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva màxima absoluta de juny, i en quatre casos (Pantà de Riba-roja, Albesa, Batea i Sort) també la de tota la sèrie.