Un dels canals oberts pel Filomena a la barra del Trabucador, amb la badia dels Alfacs al fons

El temporal inunda la barra del Trabucador i provoca tres petits trencaments

L'empresa Infosa confia a iniciar la reparació del camí aquest divendres per reprendre l'activitat dilluns

El temporal de pluja i vents de gregal han tornat a afectar part de la barra del Trabucador. L'aigua del mar torna a cobrir una zona de l'istme i, en conseqüència dels fenòmens meteorològics, hi ha hagut tres «microtrencaments». Uns danys que se'n determinarà l'abast passat l'episodi.

De moment, la situació ha obligat a aturar l'activitat a les salines de la punta de la Banya. Infosa, l'empresa que les explota, preveu avaluar i iniciar les tasques de reparació per reprendre l'activitat dilluns.

Aquest és el primer episodi que, tal com avisen, es pot repetir de forma reiterada aquesta tardor i hivern. El projecte de connexió marítima alternativa de les salines es troba tramitant-se a l'administració estatal després que la Generalitat hagi donat inicialment el vistiplau.

En les últimes 24 hores, a la zona dels Alfacs s'han recollit més de 80 litres per metre quadrat. La intensitat registrada des de dimecres al matí, va portar els responsables d'Infosa a aturar l'activitat i evacuar els treballadors davant l'increment del nivell de l'aigua en alguns trams de la barra.

Noves destrosses al Trabucador

De moment, els tres talls al llarg de l'istme no són de consideració. En concret, al voltant d'un metre d'amplada per 0,4 de profunditat. Si bé, la pujada de la marea ha acabat d'inundar l'espai i les onades del mar exterior penetra ja dins la badia.

«En aquesta primera part del temporal hem tingut l'avantatge que les pressions eren força altes i això fa que el nivell de la mar de fora i de la badia sigui baix i això ens ajuda a protegir la barra», ha apuntat el director industrial d'Infosa, Manel Salvadó.

Arribats al pic de màxima alçada de les ones, que han superat els dos metres, l'evolució del temporal les pròximes hores serà clau per determinar l'afectació. «Estem en una situació que no fa vent però tenim una mar de rissaga per temporals a la mar, molt potent, i això sí que ens pot fer mal», ha precisat.

Infosa estudiarà la situació quan acabi l'episodi i preveu iniciar les tasques de restauració aquest mateix divendres. Salvadó ha apuntat que la intenció és poder recuperar l'activitat dilluns vinent.

En conseqüència dels últims incidents meteorològics, l'empresa ha gastat 1,4 milions d'euros en moviments de sorres per recuperar el pas. Els últims aiguats de l'1 de setembre, també va provocar una aturada a l'empresa i va afectar l'explotació en plena collita de la sal i generant importants pèrdues de producció.

Davant la previsió d'aquesta tardor i hivern amb nous episodis, remarquen la voluntat de materialitzar el projecte de connexió marítima alternativa per poder garantir l'activitat i la sortida del producte.

De moment, ni el govern espanyol ni la Generalitat tampoc han concretat quan es podrà dur a terme el moviment previst de 385.000 metres cúbics de sorra en punts fràgils del Delta.

«Fa dos dies que no podem lliurar producte als clients i segurament no ho podrem fer fins dilluns. Això en un temporal que fa entrar en crisi el Trabucador però que fa deu anys enrere hauria estat innocu. El canvi climàtic el patim severament i fa que sigui un factor molt important. Tindrem vuit o nou temporals al llarg de l'hivern que ens posaran en risc», ha apuntat Salvadó.

L'avaluació ambiental del projecte, que preveu construir un pantalà a la punta de la Banya per poder garantir l'accés de camions a través d'una barcassa que connectaria amb el port de Sant Carles de la Ràpita, ha rebut el vistiplau inicial de la Generalitat.

Ara es troba pendent de superar el tràmit estatal al Ministeri per a la Transició Ecològica, que haurà d'emetre un informe ambiental al respecte.