Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'un Euromed a l'estació de l'Aldea i passatgers abandonant el tren.

La pandèmia passa factura a l'oferta de trens ràpids a les Terres de l'Ebre

La plataforma Trens Dignes reclama un pla director de mobilitat i la interconnexió de xarxes

La pandèmia ha passat factura als trens que feien aturada a les Terres de l'Ebre. L'alta velocitat ferroviària ha passat a la meitat dels que hi havia abans de la Covid-19. Ara només es mantenen quatre freqüències cap a Barcelona i la primera no s'atura a l'Aldea fins a primera hora de la tarda.

La plataforma Trens Dignes denúncia que el territori està quedant «aïllat» de les connexions d'alta velocitat. Per això es reclama al nou Govern un pla director de mobilitat. També s'insisteix en la tan demandada interconnexió de les xarxes de busos amb les estacions de Móra laNova  i l'Aldea.

Una nova estocada

L'oferta ferroviària de l'Ebre s'ha quedat dolguda per la pandèmia. El gener del 2020 l'Euromed  va deixar de parar a l'Aldea i el Govern ho va compensar amb un tren ràpid a Barcelona, al matí i la tarda. 

Les freqüències es reduïen de quatre a una, però el servei va durar un mes per poc ús. Amb el confinament  i la pandèmia, la mobilitat es va reduir arreu. El servei s'ha anat recuperant amb la represa de la normalitat, i així ha estat pràcticament en el cas de les freqüències de mitja distància, però no amb els trens de llarg recorregut.

A l'Aldea només paren quatre freqüències de llarg recorregut. La primera per anar a Barcelona, però, és a primera hora de la tarda. Denuncien que el territori està quedant «aïllat», sobretot per enllaçar amb l'alta velocitat al Camp de Tarragona i també cap a València i Andalusia.

Un mitja distància tarda prop de tres hores en arribar a Barcelona. El servei ha empitjorat amb els anys i la demanda també. «Com hi ha d'haver demanda si no hi ha una oferta lògica i raonable per les necessitats que tenim?», ha qüestionat Pepi Borràs, portaveu de Trens Dignes.

Per això es fan dues peticions al nou Govern de la Generalitat. D'una banda, la redacció del Pla director de mobilitat de les Terres de l'Ebre i, de l'altra, la interconnexió de xarxes de transport públic

La incompatibilitat dels horaris de busos amb els dels trens, que les parades estiguin molt lluny de les estacions ferroviàries i la falta d'aparcaments per qui s'hi desplaça en vehicle privat desincentiva la població a usar el transport públic.

Borràs ha rebutjat l'argument de la falta de demanda per reduir l'oferta perquè és justament la manca d'un servei competitiu, interconnectat i sense tarifes unificades que fa que la ciutadania «es planifiqui d'una altra manera».