Imatge d'arxiu d'arrossars al Delta de l'Ebre

El territori hi diu la seva sobre el Delta al Parlament: «Falta voluntat política»

Representants ebrencs han participat aquest dimarts en la Comissió d'estudi sobre la Protecció del Delta de l'Ebre del Parlament

Les comarques de les Terres de l'Ebre, representades pels Regants de la Dreta i l'Esquerra de l'Ebre, el sindicat agrari Unió de Pagesos, i els presidents d'Arrossaires del Delta i Cambra Arrossera del Montsià, s'han pronunciat al Parlament sobre el Delta de l'Ebre. Ho han fet davant la Comissió d'estudi sobre la Protecció del Delta de l'Ebre del Parlament, en què han assegurat que hi ha «falta de voluntat de política» per actuar.

Els ponents han recordat als diputats que les solucions necessàries ja s'han acordat a la Taula de Consens i descrites en el Pla Delta. En aquest sentit, han retret a les administracions catalana i estatal la inacció per frenar la regressió que afectat al Delta de l'Ebre, que està a punt de ser irreversible. Així mateix han denunciat la falta d'inversions, fins i tot amb partides ja pressupostades, com sis milions d'euros de la Generalitat.

En la sessió d'aquest dimarts, hi ha participat el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, els presidents de les Comunitats de Regants de la Dreta i l'Esquerra de l'Ebre, Josep Manel Ferré i Javier Casanova, els representants d'UP, Joan Caball i Albert Pons, i Josep Llambrich i Marcel Matamoros en representació de la Cambra Arrossera del Montsià i de la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre.

«Desídia i deixadesa històrica»

Segons els representants del territori que han intervingut aquest dimarts al Parlament, el temps s'esgota perquè les actuacions per preservar i protegir el Delta de l'Ebre «haurien d'haver començat ahir». Els ponents han denunciat la inacció política i «la desídia», així com «la deixadesa històrica» de les administracions en la falta d'inversió endèmica al Delta de l'Ebre.

En aquest sentit, han assegurat que no accepten el «retrocés» que planteja el govern espanyol, recordant que el retrocés de 500 metres del domini públic marítim suposa perdre cultius i en conseqüència, perdre capacitat i potencial productiu.

Al Delta es produeixen 14 milions de quilos d'arròs cada any i aquest dimarts han recordat que durant la pandèmia es va abastir la població «amb les cooperatives molturant arròs 25 hores al dia».

El territori demana l'entesa entre els governs català i espanyol

Les cooperatives han recordat les inversions milionàries que han fet per ser competitius i garantir el progrés del sector. «Imagineu la mentalitat que tenim que ho fem sense saber si tindrem terres per cultivar», ha destacat Llambrich. En aquest sentit, han lamentat que els productors facin inversions, però que les administracions no inverteixen per picabaralles.

Per això, han demanat una millora en la coordinació i l'entesa entre els governs català i espanyol, i que l'Estat «faci de director d'orquestra», com ha dit Joan Roig, alcalde d'Alcanar i president del Consell Comarcal del Montsià.


Així mateix, han exigit que hi hagi calendari i pressupost pel Pla Delta, consensuat pel territori i presentat fa fos anys. «Estem farts de falses promeses», ha dit el representant de l'arròs d'UP, Albert Pons.